Dodik i Cvijanović: Zakon o akcizama biće usvojen već naredne sedmice

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Nakon što je set zakona koji su uslov za novi aranžman s MMF-om dobio podršku u Domu naroda BiH, ponovo je na potezu Predstavnički dom BiH.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović smatraju da će isti zakon biti usvojen u vandrednoj proceduri, već početkom naredne sedmice u Predstavničkom domu BiH.

Dodik je rekao da su delegati SNSD-a bili na sjednici Doma naroda, kao što su bili i na Predstavničkom domu, jer je to u interesu Republike Srpske da se poboljša finansijsko stanje na računima za auto-puteve, puteve, poljoprivredu i zdravstvo.

Premijerka Cvijanović je mišljenja da još može biti isplaćena druga tranša MMF-a jer je zasjedanje Izvršnog borda direktora u Vašingtonu zakazano za kraj aprila.

Savjet ministara BiH na telefonskoj sjednici je usvojio novi prijedlog zakona o akcizama BiH koji je, zatim usvojen i u Domu naroda. Za predsjednika Milorada Dodika nedopustivo je da neko Savjetu ministara telefonskim putem govori šta da radi.

Uprkos tome, poručuje da će delegati SNSD-a i u svim zajedničkim institucijama BiH, uvijek štititi interese Srpske i zato će za ovaj zakon glasati i u Predstavničkom domu.

"Mi smo ušli u Predstavnički dom zato što je to u interesu Republike Srpske zato što želimo da poboljšamo finansijske stavke na računima direkcije za puteve, autoputeve. Ovim ćemo povećati i za poljoprivredu i zdravstvo tako da će svi biti u plusu 10 -20 miliona i to je razlog zašto mi tamo ulazimo", izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izmjenama Zakona o akcizama u BiH, akcize na gorivo se povećavaju za 15 pfeniga po litru dok se izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, predviđa da se prihodi od povećanih akciza izdvajaju na namjenski podračun za izgradnju puteva i auto-puteva.

Dodik je istakao da poljoprivrednici neće imati štetu od povećanja akciza na gorivo, jer će agrarni budžet biti pojačan za dodatnih 10 miliona. Poručuje da SNSD nikada ne bi spriječio da u Srpsku dođu dodatni prihodi, za razliku od SDS-a koji ima ideju da u Srpsku ništa ne dođe.

"Nisam ja napravio kriterijum raspodjele od 33 odsto za Republiku Srpsku, nije logično da imate 49 odsto teritorije, a 33 odsto prihoda. To je neko drugi uradio, ali ja to ne mogu da promijenim”, napominje Dodik.

Dodik kaže da u Predstavničkom domu postoji većina koja će novi zakon o akcizama usvojiti naredne sedmice.

Premijerka Željka Cvijanović je mišljenja da je novi prijedlog zakona suštinski drugačiji od prvobitnog kojim je Savjet ministara pokušao da preskoči mnoge važne korake u zajedničkom odlučivanju. Ipak, vjeruje da ima dovoljno vremena kako bi se ispunili svi uslovi za aranžman s MMF-om.

"Ne slažem se s činjenicom da se ovoliko čekalo .To su zakoni koji su trebali da budu usvojeni i nije se smijelo dogoditi da se primaknemo ovakvim rokovima ali stiće se ukoliko se u narednim danima sve uradu, aranžman će ostati živ, a ako ne neće. Sastanak borda direktora je krajem aprila i mislim da se može stići", kaže Cvijanovićeva.

Sa ili bez MMF-a, predsjednik Dodik kaže da Srpska poboljšava svoje finansijske mogućnosti i da ima pojačanu naplatu javnih prihoda, da nije prezadužena, ali da su ponekad prisutni problemi s likvidnošću.

Velika prava koja su data mnogim kategorijama stanovništva neće biti ukinuta. Redovno će biti isplaćivane i plate i penzije, poručio je predsjednik Dodik.

RTRS

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design