“Elta” televizija ne podstiče nacionalnu i vjersku mržnju

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Novinari i urednici “Elta” televizije nikada nisu podsticali nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost, istaknuto je u nastavku suđenja pred Sudom BiH zbog izjave predsjednika Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije, Milana Mandića. Proces protiv novinara i urednika ove kuće pokrenuli predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice. 

 

Prema mišljenju urednika i novinara “Elte” sporni intevju sa Mandićem je bio profesionalno urađen.

Predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice podnijeli su krivičnu prijavu Sudu BiH zbog Mandićeve izjave 19. februara 2014. godine kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje “Majke Srebrenice”, između ostalog, rekao da će “njihove govore stići Božija pravda”.

Urednik informativnog programa Marijana Savić rekla je tokom svjedočenja da je povod za intervju sa Mandićem u emisiji “U sred srijede”, koju je vodila novinar Mira Kostović, bilo saopštenje Tužilaštva BiH o obustavi iskopavanja u sarajevskom naselju Buća Potok.

– To je bila moja ideja i bilo mi je logično da o toj temi govori predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije. Mandić je tokom intervjua odgovarao na pitanja u okviru teme, da bi negdje pred kraj iznio svoj i stav Udruženja koje je vodio – navela je Savićeva, dodajući da je u tom periodu vršila i funkciju glavnog i odgovornog urednika jer je njen pretpostavljeni bio na bolovanju.

Ona je naglasila da je Kostovićeva profesionalno uradila prilog i da ni u jednom momentu nije pokazala pristrasnost prema srpskom narodu.

– Televizija “Elta” nikoga ne favorizuje i naše teme nikoga ne diskriminišu. Da je tako ne bih dozvolila da se intervju sa Mandićem emituje – rekla je Savićeva i istakla da bi i danas pustila taj prilog.

Ona je napomenula da niko, pa ni Regulatorna agencija za komunikacije BiH, nije reagovao na objavljeni intervju, te da su osam mjeseci kasnije dobili poziv iz Tužilaštva BiH.

Glavni i odgovorni urednik ove televizije Dejan Rakita rekao je da ne zna zašto je danas u sudnici jer u inkriminisano vrijeme nije radio zbog opravdanih razloga, o čemu je obavijestio tužioca.

On ističe da je Kostovićeva postavljala pitanja u skladu sa profesionalnim standardima, da je pratila Mandićeve odgovore i usput postavljala dodatna pitanja.

Prema njegovim riječima, Mandić je suvislo odgovarao do pred kraj, kada je izašao iz teme, na koju ga je Kostovićeva vratila.

Rakita naglašava da je ova privatna kablovska televizija tokom sedam godina postojanja glas malog, običnog čovjeka, te da nikada nisu izazivali vjersku, nacionalnu i etničku netrpeljivost.

– Televizija “Elta” je televizija svih naroda u BiH. Nikada nismo ni pomislili da podstičemo vjersku, nacionalnu, rasnu mržnju. Svi se čude za šta smo optuženi, a profesionalna zajednica se smije na ovaj slučaj – kaže Rakita.

On je demantovao izjave svjedoka da su sporni intervju gledale u Srebrenici, Potočarima i Bratuncu jer se “Elta” tamo ne može gledati.

– To su ruralna mjesta i nema ekonomske isplativosti da se tamo uvede kablovska televizija. Jedino je na “jutjubu” moguće vidjeti sve naše priloge – objasnio je Rakita.

Novinar Mira Kostović smatra da sa profesionalne strane ni u čemu nije pogriješila i navodi da je prije intervjua Mandiću predočila okvirnu temu, da ga je tokom emisije pitala o jami “Kazani” koju je posjetio dan prije, procesu iskopavanja u Buća potoku i saradnji sa Međunarodnom zajednicom.

– Razgovor tokom kojeg su iskrsle i druge teme trajao je više od pola sata. Odgovarajući o saradnji sa međunarodnom zajednicom bio je ljut. O Srebrenici nije direktno pitan, ali je iznio svoj stav i vrijednosni sud, na šta ima pravo – rekla je Kostovićeva.

Ona je ukazala da je tužilac u optužnici na ružan način iz konteksta intervjua izvukao tekst.

– Da je sve objavio, ne bi bilo spornih stvari – zaključila je Kostovićeva.

Branilac Vlado Adamović rekao je novinarima nakon ročišta da je današnje saslušanje optuženih bilo uspješno i da je zadovoljan njihovim profesionalnimn stavom.

Naredno ročište biće održano 19. aprila.

Srpska Cafe

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design