"Besmrtni marš" i u Banjaluci

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj, ove godine u Republici Srpskoj se obilježava nizom manifestacija, između ostalog, i maršom "Besmrtnog puka". "Besmrtnom maršu" nisu prisustvovali predsjednik Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

"Marš", u kojem učesnici u koloni nose slike učesnika Drugog svjetskog rata, zastave ratnih jedinica iz NOR-a, transparente s prigodnim porukama i slično, predstavlja podsjećanje na poginule vojnike i civile iz NOR-a koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

Formiranjem kolone učesnika ovog marša u Banjoj Luci je danas počelo centralno obilježavanje 9. maja, a porodice učesnika NOR-a nose fotografije svojih članova, učesnika NOR-a, te zastave s petokrakom, fotografije Tita, partizanske kape...

"Besmrtni puk" je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja Dana pobjede, 9. maja.  

U organizaciji Vlade Republike Srpske-Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova i uz pomoć gradskih i opštinskih odbora SUBNOR-a, Dan pobjede nad fašizmom bit će obilježen danas u Banjoj Luci i polaganjem vijenaca te obraćanjem zvaničnika.

Obilježavanju ne prisustvuju predsjednik i premijerka RS-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Oni su danas u Nikincima kod Rume, gdje prisustvuju obilježavanju Dana Vojske Srbije, Dana pobjede i Dana Evrope.

U Republici Srpskoj danas je neradni dan.

( Fena)

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design