Suđenje Mandiću i novinarima Elta TV - izricanje presude 24.maja!

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Izricanje presude predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima Televizije "Elta", optuženim za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, zakazano je za srijedu, 24. maja, u Sudu BiH.


Na današnjem ročištu tokom iznošenja završnih riječi, tužilac Tužilaštva BiH Izet Odobašić zatražio je da Sud izrekne uslovnu kaznu, što je obrazložio kao opomenu da se ovakva djela više ne ponavljaju.

Za pravno lice "Stijena" iz LJubinja, čija poslovna jedinica djeluje u okviru "Elte", tužilac je predložio novčanu kaznu u iznosu ne manjem od 50.000 KM. 

Odobašić smatra da je Tužilaštvo dokazalo da je Milan Mandić počinio krivično djelo za koje se tereti. On smatra da su Mandićevim govorom u emisiji "U sred srijede" na Televiziji "Elta" žrtve viktimizovane, a zločin umanjen i negiran. 

"Milan Mandić je to učinio svjesno i sa namjerom, a to predstavlja krivično djelo govor mržnje, što u postkonfliktnom društvu kao što je BiH produbljuje određenu međunacionalnu netrpeljivost", rekao je Odobašić. 

Prema njegovim riječima, Televizija "Elta" je emitovanjem intervjua sa Mandićem pomogla izvršenju ovog krivičnog djela. 

Odobašić je posebno ukazao na činjenicu da niko od optuženih novinara nije izrazio kajanje zbog objavljenog priloga. 

Mandićev branilac Dragiša Jokić i branilac novinara "Elte" Vlado Adamović zatražili su oslobađajuću presudu ističući da je optužnica nepotpuna, kontradiktorna i da sama po sebi, ima diskriminatorske elemente. 

"U optužnici nema objašnjenja međunacionalnih odnosa između etničkih grupa u BiH, a to je Tužilaštvo trebalo uvesti u činjenični supstrat optužnice, kako bi Sud mogao utvrditi šta je bio umišljaj optuženog", rekao je Jokić. 

Prema njegovim riječima, Mandićeva izjava nema nijedan element govora mržnje, čak ni prema definiciji Savjeta Evrope, a Tužilaštvo nije kod njega dokazalo postojanje predrasuda prema drugim narodima. 

Jokić je naveo da je odbrana provela dokaze da su i nad Srbima 1992. i 1993. godine počinjeni ratni zločini u Skelanima, Kravicama i Potočarima, te dodao da Milan Mandić ništa nije izmislio i da je njegovo legitimno pravo da iznese mišljenje o događaju. 

"Na Sudu je da odgovori da li je Milan Mandić kriv, da li smo svi isti, da li svi imamo ista prava, da li isto plaču majke Srebrenice i srpske majke, te da pošalje poruku da li ćemo nastaviti kao do sada?", poručio je Jokić u završnim riječima. 

Adamović smatra da Tužilaštvo nije izvelo nijedan dokaz da u BiH postoje nacionalna mržnja i netrpeljivost, navodeći da se, ako nešto ne postoji, ne može raspirivati, što se Mandiću i ostalima stavlja na teret. 

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da su optuženi novinari prekršili novinarski kodeks, jer bi u suprotnom reagovala Regulatorna agencija za komunikacije. 

Adamović je nakon ročišta ponovio novinarima da su odbrane saglasne u tvrdnji da nije počinjeno krivično djelo koje se optuženim stavlja na teret iz više razloga. 

"Mislim da je na određen način tužilac podlegao pritisku žrtava Srebrenice nekritički slušajući ono što je Mandić rekao i vadeći iz konteksta ono što je on zaista rekao. Rezultat toga je optužba za koju smatramo da ne bi trebala biti presuđena na način da osudi naše branjenike", izjavio je Adamović. 

On je objasnio da su tužioci u zemljama u okruženju, kroz ovo krivično djelo, na neki način pokušali procesuirati zabranu govora, čemu sudovi nisu podlegli. 

"Govor mržnje i neprikladan govor su različite stvari. Govor mržnje kao način izvršenja ovog krivičnog djela treba dokazati, nije dovoljno da neko bude uvrijeđen nečijom izjavom, ili da se osjeća neugodno zbog toga. Mora se utvrditi da je takva izjava zaista izazvala nacionalnu, rasnu i vjersku netrpeljivost", ukazao je Adamović. 

On smatra da su saslušana oštećena lica u javnim nastupima imala čak i oštrije "govore" od Mandićeve izjave, koji bi se mogli više okarakterisati kao govor mržnje i način izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske netrpeljivosti. 

"Te osobe nisu optužene. Zašto? Zato što je u tom pogledu kod žrtava Srebrenice stanovita tolerancija. I treba da bude, jer one spadaju u kategoriju ranjivih osoba. A ranjive osobe su i Srbi i Hrvati, koji su žrtve. Onda moramo uspostaviti jednak standard, pristup na Sudu i sve ranjive žrtve držati sa tolerancijom", smatra Adamović. 

Izricanje uslovne kazne novinarima "Elte", koju je zatražilo Tužilaštvo, prema Adamovićevom mišljenju bi "zapečatilo njihovu karijeru do kraja života". 

"I u sudnici sam rekao da bi samo budala primila čovjeka koji je osuđen za izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje u ubjeđenju da to on neće ponoviti", rekao je Adamović. 

Krivičnu prijavu protiv Mandića i novinara "Elta" televizije podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog Mandićeve izjave 19. februara 2014. godine, kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje "Majke Srebrenice", između ostalog, rekao da će "njihove govore stići Božija pravda". 

SRNA
Foto: RTRS

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design