Tjentište- Obilježavanje 74 godine od Bitke na Sutjesci (Video)

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Na Tjentištu se danas obilježavaju 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.

Protiv 120.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih snaga i snaga ustaške NDH, uz podršku 300 aviona, borbu je vodilo 20.000 partizana, sa kojima je bio Vrhovni štab i Centralna bolnica sa 3.000 ranjenika.

Ofanziva je okončana probojem partizanskih snaga, njihovim izvlačenjem iz obruča i nastavkom pokreta prema jugoistočnoj Bosni. U ovim borbama poginulo je više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.

Na centralnom spomeniku narodnim herojima, Spomen- kosturnici na Tjentištu položeno je cvijeće, a nakon toga prisutnima su se obratili zvaničnici.

Između ostalih, obilježavanju godišnjice Bitke na Sutjesci, koje zajednički organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvuje ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

U ime Narodne skupštine Republike Srpske prisutna je četvoročlana delegacija - narodni poslanici Veljko Marić, Slobodan Protić, Nedeljko Milaković i Zoran Pologoš.

Za sve oni koji su željeli da danas budu na Tjentištu, organizovan je prevoz autobusima iz Banjaluke, Prijedora, Kozarske Dubice, Foče, kao i iz Srbije.

 

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

24-04-2018
Najava: Promocija knjige "Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995"
Najava: Promocija knjige "Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995"

23-04-2018
Dodik: Volio bih da u Predsjedništvu niko nikome ne smeta i niko nikoga ne osporava