Sa Hrvatskom postoji mogućnost sporazumnog regulisanja odnosa

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da postoji mogućnost sporazumnog regulisanja odnosa sa hrvatskom "Elektroprivredom" o njenim potraživanjima prema Termoelektrani /TE/ "Gacko".


Đokić je u Narodnoj skupštini, u okviru tačke "Aktuelni čas", rekao da je "Elektroprivreda" Hrvatske ranije uputila pismo kojim obavještava Srpsku da je spremna za otvaranje pitanja regulisanja odnosa kada je riječ o TE "Gacko" na osnovu samoupravnog sporazuma još od prije rata koji je u vezi sa ulaganjima u taj objekat.

On je, u odgovoru na pitanje poslanika Krste Jandrića /NDP/ kako riješiti problem nastao zbog toga što ta hidroelektrana za rad nelegalno koristi vodu Bilećkog jezera, naveo da je početkom rata regulisano da HE "Dubrovnik" jednom mašinom proizvodi struju koja će se vraćati Srpskoj, a da druga mašina proizvodi struju za Hrvatsku.

"Hrvatska je na taj način, odnosno na toj mašini proizvela oko šest megavata struje, a od TE `Gacko` potražuje pet megavata struje, i tu ima prostora za razgovor", rekao je Đokić.

Ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić najavila je da će razgovori sa Republičkom izbornom komisijom /RIK/ o načinu izrade pravilnika u vezi sa izborom savjeta mjesnih zajednica biti nastavljeni čim budu izabrani novi članovi u tom tijelu.

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanika Bojana Vidića /SNSD/ o izboru savjeta mjesnih zajednica u vezi sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, rekla da pravilnik o njihovom izboru donosi RIK.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić najavio je da će kada budu uvedene e-knjižice u njih biti upisivan podatak o krvnoj grupi.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić rekla je da će to ministarstvo uskoro izdati i ekološku dozvolu za gradnju gradske toplane u Banjaluci.

Ona je, govoreći o problemu odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, navela da iz Hrvatske nikada nije stigao zvaničan stav na primjedbe upućene na hrvatsku stratešku studiju u vezi sa tim otpadom.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

24-04-2018
Najava: Promocija knjige "Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995"
Najava: Promocija knjige "Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995"

23-04-2018
Dodik: Volio bih da u Predsjedništvu niko nikome ne smeta i niko nikoga ne osporava