Đokić: Elektroprivreda neće pretrpjeti štetu zbog remonta RiTE Ugljevik

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Zbog kapitalnog remonta u ugljevičkoj termoelektrani, Elektroprivreda neće pretrpjeti štete, a pogotovo ne milionske gubitke, iz Ugljevika uvjerava ministar industrije, energetike i rudarstva. Dok se u medijima spekuliše o remontu “kad mu vrijeme nije”, Petar Đokić nakon skupštine akcionara Rudnika i termoelektrane tvrdi da je remont bio neophodan, pa i u ovo doba godine kad su loša hidrološka situacija i suša povećali potrošnju električne energije.

U suprotnom, rizikovali bi havariju i daleko veću štetu, tvrdi Đokić.

“Ja ne vjerujem da će taj obim štete biti ni blizu onom iznosu o kome se ovih dana negdje govori. Možda negdje neko svjesno želi da produkuje štete u Elektroprivredi. One ne postoje. Mi bar ne očekujemo i evo, prije dva dana izvršena je nabavka energije. Nabavljena je po najnižoj ponudi koju smo imali”, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva.

Riječ je o 70 megavata, poručuju iz Elektroprivrede. Navode da je Srpska u blagom deficitu sa strujom bez obzira što proizvodnja u Ugljeviku stoji zbog remonta. I direktor Termoelektrane uvjerava da su morali da odrade ovaj posao i da bi, bez obzira na doba godine, elektroenergetski sistem Srpske osjetio da je “ostao” bez Ugljevika koji je, u prvoj polovini godine, proizveo 37 odsto ukupne struje u Srpskoj.

Remont je trebalo da bude odrađen još prije sedam godina, a ovaj će, itekako, dobro doći jer stižu novi filteri.

“Da ne ulazimo sa detaljima da se elektrofilteri ne mogu montirati na vjetrovitom, kišovitom vremenu. Da bi mi bili najsrećniji da ovi eksperti, koji su se potrudili da prave ove analize, doprinijeli svojim činjenjem da su elektrofilteri urađeni, recimo 2007., osme godine. Evo navodim bilo koji primjer, jer je situacija odavno sazrela”, kaže Đorđe Popović, direktor RiTE Ugljevik.

Kapitalni remont termoelektrane u Ugljeviku počeo je prvog jula i trajaće 90 dana. Vrijednost investicije je 40 miliona maraka. Na taj način, poručuju iz termoelektrane, životni vijek postrojenja biće produžen, a ujedno zadovoljeni i ekološki standardi.

ATV

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design