Sputnik: Srpsku čuvaju Srbi i - neće na ulicu!

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Građani Republike Srpske nisu spremni da se odreknu državnosti za koju su se izborili uz teške žrtve i koja im je garantovana u Dejtonu, a nezadovoljstvo ekonomskom situacijom nije dovoljno da izađu na ulice i traže smjenu vlasti, jer je ta vlast, ipak, garant samostalnosti Srpske u okvirima Dejtonskog sporazuma, navodi se u komentaru ruske novinske agencije "Sputnjik".


U tekstu pod naslovom "Srpsku čuvaju Srbi i - neće na ulicu" upozorava se da nema garancija da će Republika Srpska biti samostalna i poslije eventualnog "makedonskog scenarija", jer tome uče druge obojene revolucije.

Podsjećajući na izjavu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića da mu je "makedonski scenario" u Republici Srpskoj prihvatljiv, jer bi on, navodno, donio demokratiju i vladavinu prava, u komentaru "Sputnjika" postavlja se pitanje "da li je u toj poruci skriven i poziv na rušenje Republike Srpske, jer njegova biografija /čitav radni vek proveo u obaveštajnim strukturama/ govori da on teško može da poveruje makedonskom premijeru Zoranu Zaevu da je sprovođenjem 'makedonskog scenarija' u toj zemlji pobedila demokratija, kao da Makedonija pre toga nije bila demokratska zemlja, sa slobodnim izborima, parlamentom, izabranom Vladom koja odražava izbornu volju građana".

"Prema Mektićevom mišljenju, ispada i da je Republika Srpska diktatura u kojoj se izborna volja građana ne poštuje i u kojoj su građani Republike Srpske žrtve samovolje Milorada Dodika. Ne, Mektić kao da igra po nedavno uvedenim pravilima na Balkanu. A ta pravila podrazumevaju sve suprotno osnovnim postulatima demokratije i prećutkivanje istine. Važan je stav Zapada", ističe se u tekstu.

Podsjeća se da je Zaev na vlast došao grubim kršenjem Ohridskog sporazuma, prema kojem Vladu Makedonije formira najjača makedonska partija sa najjačom albanskom partijom.

"Socijaldemokratski savez Zorana Zaeva nije najjača makedonska partija, ali je više po volji Zapada. I albanskog faktora. U Makedoniji se nije dogodio narod, kako je to Mektić slikovito opisao. Moramo ga podsetiti da je 'Šarena revolucija', kako se naziva pokušaj obojene revolucije u Makedoniji, propala. Šta se, dakle, krije iza Mektićeve lakonske izjave o prihvatljivosti 'makedonskog scenarija' u Republici Srpskoj? Na šta bi ličila Republika Srpska posle toga", pitanje je "Sputnjika".

Da se, kojim čudom, u Republici Srpskoj dogodi "makedonski scenario" i Dragan Mektić ili bilo ko drugi poslije toga dođe na vlast, on bi, piše "Sputnjik", poput Zaeva u Makedoniji morao da sprovodi ne ono što je volja građana, već ono što je volja Bakira Izetbegovića, visokog predstavnika i američkog ambasadora, a sve drugo bi bilo nevažno.

"Da se u Republici Srpskoj promeni vlast po 'makedonskom scenariju', prvo što bi se desilo jeste da se priznaju sve odluke Ustavnog suda BiH - Dan Republike Srpske bio bi ukinut, a vojna imovina prepisana na ime BiH, čime bi teritorija Srpske bila smanjena, a Dejtonski sporazum bio prekršen. Bilo bi to tek prvo kršenje sporazuma koji je u Bosnu doneo mir", upozorava se u tekstu.

Dejton bi, navodi se u tekstu, poput Ohridskog sporazuma, bio zanemaren, njega više niko ne bi pominjao, bila bi usvojena zvanična, u Sarajevu toliko puta pominjana mantra, prema kojoj je Republika Srpska genocidna tvorevina. Bili bi ispunjeni svi uslovi da Bosna postane članica NATO-a, a srpski narod bi se u takvoj Bosni osećao porobljenim. Međutim, to više ne bi bilo važno.

"Ipak, moramo da priznamo da u scenariju koji Mektić priželjkuje za Republiku Srpsku ima jedna rupa. Narod nije spreman da to podrži na ulici, a to je glavni preduslov bilo koje obojene revolucije. Zaev je ipak imao podršku skoro polovine biračkog tela", zaključuje se komentaru "Sputnjika".

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

21-09-2018
Najava: "Filmski kampus Trebinje" (Video)
WEB design