General Mladić osuđen na doživotni zatvor

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Pred Haškim tribunalom izrečena je presuda nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

Sudija Alfons Ori saopštio je da je general Mladić kriv po 10 od 11 tačaka optužnice. Nije kriv po tački 1 optužnice genocid u šest opština BiH.

Sudija Ori rekao je da je Mladić imao namjeru u UZP-u koji se odnosi na uzimanje pripadnika UN kao talaca kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve Srba.

Kada je riječ o Udruženom zločinačkom poduhvatu koji se odnosi na Srebrenicu, Vijeće nalazi da je optuženi imao namjeru da se muslimani iz Srebrenice eliminišu ubijanjem muškaraca i dječaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, djece i starih muškaraca, i to putem počinjenja geonicida, progona, istrebljenja, ubistva i prisilnog premještanja.

Sudija Ori je rekao da je jedini razumni zaključak bio da je imao namjeru da uništi muslimane iz Srebrenice, te da je imao namjeru da ostvari cilj UZP-a u vezi sa Srebrenicom počinjenjem krivičnog djela genocida.

Sudsko vijeće našlo da je optuženi imao namjeru da pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

RTRS

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-11-2018
Najbrojnije zubačko selo nakon dvije decenije dobija asfalt (Video)
WEB design