Iz Vlade svi izašli zadovoljni budžetom (Video)

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Iz zgrade su svi izašli zadovoljni. To tvrdi premijerka, a to bi se moglo zaključiti i po reakcijama onih koji su još jednom došli u zgradu Vlade kako bi iz budžetu za narednu godinu iskamčili koju marku više.

Sindikalci kažu da je usvoje pola od onoga što su predlagali. To u prevodu znači da će socijalni partneri za 15 dana pregovarati o opštem kolektivnom ugovoru, a uskoro i o povećanju najniže plate.

“Naš stav je da ispod 425 maraka ne bi bilo realno ići sa manjim stavom, mada je tu neko izašao sa informacijom da bi moglo biti 405 maraka. Međutim, smatram da to nije neki veliki pomak u odnosu na stvarno stanje”, rekao je Tane Peulić iz Saveza sindikata RS.

Plan je da u januaru 2019. Vlada krene sa isplatom pola bruto iznosa za trudnička bolovanja, do 2020. – cjelokupan iznos. Na konsultacijama najbolje su prošle boračke kategorije. Žene žrtve rata po prvi put su uvrštene u budžet. Ratni vojni invalidi dobili su dva odsto povećanja za civilne invalidnine – i obećanje da će biti više dana u banji.

“Do sada je bilo 15 dana, tražili smo 30 dana, odnosno po preporuci ljekara. To je obećano da će biti u 2018. uvršteno”, kazao je   Dragan Vrhovac, predsjednik Predsjedništva RVI.

“Znači, dobijamo zakon i planirani smo budžetom i ja nemam šta reći. Za zakon je to posebno ali uopšte, slažem se sa cijelim budžetom zato što je tu uvršten i naš zakon koji nikada do sad nije postojao”, rekla je Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS.

I pored različitog tumačenja u Vladi, Rade Rakulj ne odustaje od priče o četiri odsto povećanja u narednoj godini. Farmeri u Vladu, čini se, nisu ni trebali da dolaze jer im budžet ostaje isti. Doduše, uz obećanje da će na postojećih 60 dobiti još 10 miliona – ali samo ako se usvoje izmjene Zakona o akcizama. Na te milione Vladimir Usorac, očigledno, već sad računa.

“Pa mi smo sa ovom godinom, može se reći, zadovoljni. Uz budžet od 60 miliona došlo je 10 dodatnih miliona i danas smo konstatovali da je 60 miliona u poljoprivredi malo”, komentarisao je  Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

“Svako povećanje društvenog proizvoda treba da prati i povećanje penzija pa ćemo sad, ja se nadam, od januara do marta imati nekih dodatnih četiri odsto”, rekao je   Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.

Predsjednica Vlade sa budžetlijama nije samo pričala samo o budžetu – već i o prežvakanoj temi borbe protiv sive ekonomije – a sve okupljene upitala je da li znaju rješenje za jedan od gorućih problema u voćarstvu.

“U RS imate ljude koji dolaze iz Srbije, iz Bugarske i Rumunije i ovdje rade, a da recimo nemamo interes domaćeg stanovništva da bude uključeno u te aktivnosti. Dakle, postavila sam to pitanje i nismo dali odgovor”, kazala je  Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Bez obzira na sve, budžet će biti  usvojen do sredine decembra. Tako tvrdi predsjednik Republike koji je sa ministrima i socijalnim partnerima održao završne konsultacije.

ATV

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-11-2018
Najbrojnije zubačko selo nakon dvije decenije dobija asfalt (Video)
WEB design