Vjetar u leđa dogovorenim reformama

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Premijerka RS Željka Cvijanović i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Dragutin Škrebić potpisali su juče memorandum o zajedničkim politikama za period od 2018. do 2020. godine u kojem su definisani rokovi i dužnosti za ispunjenje mjera koje su prihvaćene za idući trogodišnji period u programu ekonomskih reformi.

Cvijanovićeva je nakon potpisivanja rekla da memorandum predstavlja uvođenje novog vida prakse i saradnje Vlade sa socijalnim partnerima.

- Na ovaj način želimo da osnažimo sve ono što smo napisali u programu ekonomskih reformi. U tom dokumentu definisana je razrada svih mjera o kojima smo se dogovorili sa poslovnom zajednicom - kazala je Cvijanovićeva.

Navela je da usvojenim mjerama na ovaj način Vlada RS daje dodatnu snagu te da potpisani memorandum predstavlja i osnovu za izradu čvršćeg akcionog plana koji će biti izrađen zajedničkim snagama.

- Vlada RS je prepoznala potrebu da ide ka smanjenju opterećenja rada, ali i izmjeni određenih zakonskih rješenja. Opredijeljeni smo i za sprovođenje reformi koje se odnose na postepeno preuzimanje potpune refundacije porodiljskog bolovanja. Takođe ćemo se baviti i pitanjem Zakona o likvidacionom postupku, ali i dosljednoj primjeni Zakona o stečaju i restrukturiranju preduzeća. Dogovoren je i projekat sa Svjetskom bankom da koji podrazumijeva refundaciju troškova poreza i doprinosa za svakog novozaposlenog radnika u privredi - kazala je Cvijanovićeva.

Vlada RS će pored ovih mjera u idućem trogodišnjem periodu raditi i na reformi Zavoda za zapošljavanje, odnosno odvajanju aktivnih tražilaca zaposlenja od pasivnih, ali dodatnom zapošljavanju lica sa invaliditetom, te sprovođenju mjera koje se odnose na borbu protiv sive ekonomije.

Poslodavci u RS pozdravljaju potpisivanje memoranduma sa Vladom RS, jer navode da je do sada rijetko ko pratio šta je sve realizovano iz programa ekonomskih reformi.

- Ovog puta smo odredili rokove gdje god je to bilo moguće za realizaciju prihvaćenih mjera, ali i definisali zaduženja. Za poslovnu zajednicu najvažnije je da prvi put govorimo o smanjenju oporezivanja rada. Dogovorili smo se da u periodu od 2018. do 2020. godine oporezivanje rada bude svedeno na nivo koji je bio 2008. godine. Za nas je svakako bitan i Zakon o porezu na dobit, gdje smo postigli saglasnost da investiranje u osnovnu djelatnost ne oporezujemo kao dobit preduzeća. To je veoma korisno i doprinijeće razvoju, boljem ulaganju i otvaranju radnih mjesta - kazao je Škrebić.

- Naglasio je da poslodavci koji rade u zoni sive ekonomije nanose štetu Vladi RS, ali i onim poštenim poslodavcima koji na vrijeme i uredno izmiruju sve obaveze.

Sindikat

Željka Cvijanović rekla je da postoji mogućnost da već danas bude potpisan memorandum o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godina i sa Savezom sindikata RS.

- Radimo na tome. Opredijeljeni smo da sa našim socijalnim partnerima učvrstimo odnose i saradnju i na to se obavezujemo i kroz potpisivanje ovih dokumenata - kazala je Cvijanovićeva.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

22-10-2018
Skoko: Najbolji rezultat u Izbornoj jedinici 9 od osnivanja Socijalističke partije
WEB design