Ivanić od Dodika traži da Treći RS puk učestvuje na proslavi Dana Republike

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Clan Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanic pozvao je danas predsjednika Republike Milorada Dodika da promijeni svoju odluku i omoguci ucešce srpskih vojnika u Oružanim snagama BiH na proslavi 9. januara - Dana Republike u Banjaluci."Treba izdržati ovu bitku i ne treba od pobjede praviti poraz. Pozivam predsjednik Srpske da i pripadnicima Treceg Republika Srpska puka, jedinog puka koji nosi grb Nemanjica i baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, omoguci da, kao i svi drugi, ucestvuju na obilježavanju 9. januara", rekao je Ivanic novinarima tokom današnje posjete Bijeljini.

Ivanic je ocijenio da bi to bilo "pitanje jedinstva i sadržaja" i istakao da njemu ne smeta da postoji svecani vod Policije Republike Srpske i da smotru vrši predsjednik Republike, ali da treba omoguciti i ucešce Treceg Republika Srpska puka.

"Mislim da i ovim cestitim ljudima koji vole Republiku Srpsku treba dati pravo i tu mogucnost, i to baš u inat zbog svih zahtjeva da se to ne desi", porucio je Ivanic.

Clan Predsjedništva BiH iz Republike Srpske rekao je novinarima da je ove godine na njega vec vršen pritisak da odustane od postrojavanja vojske u Banjaluci.

"Predstavnici medunarodnih institucija i pojedini ljudi iz Sarajeva od mene su tražili da se to ne desi. Sve sam odbio i ocekivao da ce opet vojnici iz Treceg Republika Srpska puka biti prisutni na obilježavanju 9. januara", naveo je Ivanic.

On smatra da trenutnom odlukom predsjednik Republike Srpske "izlazi u susret svima ovima koji su ovo tražili, bošnjackoj politici i jednom dijelu medunarodnih (institucija) koji to nisu htjeli".

Ivanic je podsjetio na prošlogodišnju, kako je rekao, veliku bitku o ucešcu srpskih vojnika na proslavi 9. januara u kojoj je Republika Srpska pobijedila.

"Bilo je pokušaja da se sve ospori, da se ne dozvoli, bilo je napada, optužnica, i sam sam davao izjave tužilaštvu povodom 9. januara, bilo je napada na oficire. Sve smo izdržali i pobijedili i pripadnici Treceg Republika Srpska puka su bili prisutni na obilježavanju 9. januara", istakao je Ivanic.

On je izrazio nadu da ce predsjednik Republike promijeniti trenutni pristup ovom pitanju.

"Ja sam shvatio da oni nisu dobrodošli, a mislim da treba da budu dobrodošli i u ime jedinstva pozivam predsjednika da to omoguci i ovim ljudima, a ja garantujem da cemo u institucijama naci nacina kako cemo obezbijediti ucešce pripadnika Treceg Republika Srpska puka na proslavi Dana Republike", rekao je Ivanic.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

15-12-2018
Doktor Ranko Rajović: Evo šta se dešava sa detetom kada mu kupite mobilni telefon!
15-12-2018
Cvijanovićeva za "Nezavisne": Budućnost je u jakim institucijama Srpske
14-12-2018
Održan sastanak Koordinacionog tima za izradu novog srednjoročnog plana kapitalnih investicija
WEB design