Pravoslavni vjernici proslavljaju Badnji dan

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Služenjem liturgija u crkvama, paljenjem badnjaka i okupljanjem oko posne trpeze, pravoslavni vjernici danas slave Badnji dan. Njime se, prema vjerovanju, najavljuje Hristovo rođenje kao jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika.

 

Badnji dan predstavlja poslednji dan četrdesetodnevnog božićnog posta. Prema tradiciji, danas se siječe i pali badnjak - mlado hrastovo ili cerovo drvo koje, prema crkvenom vjerovanju, simbolizuje ono drvo koje je Josif založio u pećini kada se rodio Hrist.

Nekada su običaji nalagali da se badnje drvo siječe u šumi pre izlaska sunca, i to su radili domaćini sa muškim potomcima. Badnjak se uveče unosio u kuću i palio u ognjištu, čime se označavao kraj Badnje večeri i uvod u Božić. Sto se iznosio i večeralo se na podu, na slami poput one na kojoj se, prema vjerovanju, rodio Hrist.

Danas u gradovima vjernici uglavnom na pijacama kupuju badnjak i malo slame, koja se sada stavlja pod sto. Pošto ognjišta više nema, paljenje badnjaka se uglavnom organizuje u crkvenim dvorištima.

Na trpezama bi danas trebalo da se nađu i suvo voće, jabuke i orasi. Ipak, na trpezama se i sada obično mogu naći riba i druga posna jela, ali i med, suvo voće, orasi i jabuke. Prema crkvenom kalendaru, Badnji dan je poslednji dan božićnog posta kada bi trebalo jesti hranu spremljenu na vodi.

Stara verovanja kažu da večera treba da protekne u tišini i molitvi, a svi koji su se u toku godine svađali, na današnji dan bi trebalo da se pomire.

eTrebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

15-12-2018
Doktor Ranko Rajović: Evo šta se dešava sa detetom kada mu kupite mobilni telefon!
15-12-2018
Cvijanovićeva za "Nezavisne": Budućnost je u jakim institucijama Srpske
14-12-2018
Održan sastanak Koordinacionog tima za izradu novog srednjoročnog plana kapitalnih investicija
WEB design