Stigla nova letjelica Helikopterskog servisa Srpske

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Helikopter koji je Republika Srpska platila 9,4 miliona KM stigao je u Banjaluku i do kraja juna trebalo bi da bude u funkciji, rekao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Helikopter je Banjaluku dopremljen u dijelovima i do kraja ove sedmice bi trebalo da bude sklopljen, a odmah nakon toga probni piloti iz Amerike trebalo bi da urade prve letove, naveo je Kusturić.

"Poslije toga treba uraditi carinske procedure i ostale obaveze koje imamo oko registracija helikoptera, plovidbene dozvole i ostalo. Kad to uradimo, treba odraditi obuku za pilote i očekujem da helikopter u upotrebi u Helikopterskom servisu bude do kraja juna", rekao je Kusturić, i dodao, da se bliži i sezona požara, tako da će helikopter u tom smislu svakako dobro doći jer se radi o višenamjenskoj letjelici.

Vlada je prošle godine donijela odluku o nabavci novog helikoptera putem kredita od 9,4 miliona KM po kamatnoj stopi od 2,85 odsto sa rokom otplate od šest godina.

U obrazloženju odluke o nabavci helikoptera navedeno je da će se helikopter osim za redovne letove moći koristiti i za specijalizovane, kao što su složena medicinska evakuacija, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuacija stanovništva u svim vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda.

Nezavisne novine

 

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

22-10-2018
Skoko: Najbolji rezultat u Izbornoj jedinici 9 od osnivanja Socijalističke partije
WEB design