Predsjednik Srpske u obilasku manastira Hilandar sa Igumanom Metodijem

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nalazi se u posjeti manastiru Hilandar na Svetoj Gori, gdje ga je dočekao iguman manastira visokoprepodobni arhimandrit Metodije.


Iguman Metodije upoznao je predsjednika Srpske o obnovi izgorjelog dijela manastira koja je završena 80 odsto, kao i radovima na infrastrukturi, obnovi puteva i drugim objektima koji su ugroženi tokom vremena, pa je potrebna sanacija.

Predsjednik Srpske poklonio je igumanu Metodiju knjigu "Istorija Republike Srpske".

Hilandar, koji je osnovan u 12. vijeku, predstavlja jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti, u kome je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka.

Na ruševinama starijeg manastira 1198. godine osnovali su ga monasi izuzetnog ugleda, bivši veliki župan Stefan Nemanja i njegov najmlađi sin Rastko, koji su stvorili samostalnu srednjovekovnu državu i autokefalnu Srpsku crkvu.

U dugoj istoriji Srbije, njegovi monasi su igrali značajnu ulogu, jer su bliske veze njihovog manastira sa matičnom zemljom ostale trajne.

Sveta carska srpska lavra Hilandar je i danas važno mjesto hodočašća i predstavlja najbogatiju riznicu i arhiv srednjovjekovnog nasljeđa srpskog naroda. Manastir je bez prekida nastanjen od 12. vijeka i danas broji više od 50 monaha.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

19-09-2018
Počelo sređivanje prostora oko stare zgrade Novoteksa (Video)
18-09-2018
CRVENA ZVEZDA – NAPOLI: U Meridianu te čekaju najbolje kvote za večerašnji meč
WEB design