Mišić: Rast zarada treba biti nastavljen; Škrebić: Svaki poslodavac mora dići plate

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Iz sindikalnog ugla najavljeno povećanje plata svih radnika u Srpskoj koje bi od 1. avgusta trebalo u prosjeku da iznosi 30 maraka nije dovoljno ali je važno da je rast primanja zaposlenih pokrenut sa mrtve tačke.

 Poslodavci su mnogo jasniji - dobro je što je došlo do povećanja plata i svi koji budu izbjegavali  zakone kojima će biti definisan rast plata neće imati ni njihovu podršku ni radnike, koji će ih napustiti.

Odluku Vlade RS da kroz poresko rasterećenje otvori prostor za rast plata zaposlenih i u javnom i u privatnom sektoru komentarisali su predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

GLAS: Da li ste zadovoljni predloženim izmjenama seta zakona kojima je planirano povećanje plata u prosjeku za 30 maraka od 1. avgusta?

MIŠIĆ: Zadovoljni smo početkom rada na povećanju plata radnicima. Ovo je prvi korak i očekujemo uskoro iduće poteze čiji rezultat treba da bude veće i češće povećanje plata svim zaposlenima. Na tome ćemo nastaviti da insistiramo.

ŠKREBIĆ: Mi smo u potpunosti zadovoljni svim predloženim zakonima i odmah smo  dali saglasnost na njih. Ti zakoni su i dio memoranduma koji smo potpisali sa Vladom krajem 2017. godine, a u kojem smo naveli da ćemo svako rasterećenje na osnovi oporezivanja rada preliti na povećanje plata.

GLAS: Da li je bilo prostora za osjetnije povećanje plata?

MIŠIĆ: Naravno da ovo što smo dobili nije dovoljno. Treba nastaviti sa preduzimanjem koraka koji će dovesti do povećanja plate. Mislim da je trebalo raditi više i bolje, pogotovo kada govorimo o poslodavcima u smislu poreskog rasterećenja rada kako bismo dobili prostor za veće povećanje plata.

ŠKREBIĆ: Uvijek treba nastojati da dođe do povećanja plata, ali u ovakvoj situaciji, u kojoj se trenutno nalazimo, dobro je da imamo ikakav rast plata i da nemamo njihovo smanjenje. Radnici, koji objektivno sagledavaju situaciju, znaju u kakvom se stanju nalazimo i shvataju da ne možemo za neki veći iznos povećati njihova primanja.

GLAS: Da li vjerujete da će poslodavci sprovoditi nova pravila i povećati plate, a ne pokušati da se okoriste o ovu inicijativu?

ŠKREBIĆ: U to uopšte ne treba sumnjati. Poslodavci i mimo toga moraju naći način da koliko-toliko povećaju platu. Na kraju krajeva, ne postoji zakon koji će ih natjerati na to, već će to najprije regulisati samo tržište koje već ide u tom pravcu. Ono će primorati poslodavce da povećaju plate ako žele da zadrže radnike. Moramo biti svjesni činjenice i da neki poslodavci neće moći izdržati tu konkurenciju zbog čega će biti prinuđeni da stave ključ u bravu svoje firme.

MIŠIĆ: Poslodavci moraju sprovoditi zakone jer ako ih ne budu primjenjivali biće sankcionisani. Insistirali smo upravo na tome da to bude ugrađeno u zakone. Kontrolni organi moraju da rade svoj posao i da sankcionišu sve one koji se ne budu pridržavali onoga što je u tim zakonima napisano. Na njima je velika odgovornost.

GLAS: Koliko god govorili da će poslodavci poštovati zakone, svjesni smo da ima i onih koji neće povećati plate radnicima ni za tih 30 maraka. Kako iskorijeniti tu praksu?

MIŠIĆ:  Ovom prilikom, pozivam sve zaposlene u Srpskoj, koji su članovi 15 granskih sindikata koji djeluju u okviru Saveza sindikata, da se obrate našoj službi za besplatnu pravnu pomoć ako se desi da im poslodavac od 1. avgusta ne poveća platu u skladu sa najnovijim zakonskim propisima. Nakon toga, te poslodavce ćemo tužiti i moraće radnicima povećati platu.

ŠKREBIĆ: Kao što sam rekao, ako ih zakoni neće natjerati na to, primoraće ih samo tržište. Kada jedni poslodavci povećaju plate moraće i drugi koji to nisu namjeravali. Konkurencija će ih natjerati. Takvo je vrijeme došlo. Jasno je da oni koji budu izbjegavali te zakone neće imati radnike. Pored toga, tu je i inspekcija koja treba da kontroliše primjenu zakona.

GLAS: Da li pored najavljenog povećanja plata možemo uskoro očekivati neke nove mjere koje će omogućiti dodatni rast primanja?

ŠKREBIĆ: Teško da to možemo da očekujemo u ovakvoj situaciji, prije svega političkoj, u kojoj se nalazimo. Moramo stvarati uslove za to, a sa ovom političkom nestabilnošću to ne možemo realizovati. Zbog toga treba prvo da se riješimo te nedaće, jer će nam onda doći investitori i povećaćemo konkurentnost. Tada možemo govoriti o većem i značajnijim rastu plata. Međutim, ako bude nastavljena ovakva politička nestabilnost od toga neće biti ništa. Na daljem povećanju plate treba raditi i kroz smanjenje poreza i doprinosa i uvođenjem novih tehnologija. To su tri načina koja se mogu odraziti na rast primanja u Srpskoj.

MIŠIĆ: Predstavnici granskih sindikata će nastaviti pregovore sa poslodavcima s ciljem daljeg povećanja plate i u javnom tako i u realnom sektoru. To je naš zadatak i na tome ćemo insistirati. Treba imati na umu da poslodavci ni sada nisu ništa dali da budu povećane plate već su to uradili Vlada RS i lokalne zajednice, koje se odriču dijela prihoda. Oni moraju biti svjesni da njihova preduzeća neće opstati ako ne povećaju znatnije plate radnicima.

GLAS: Od avgusta je najavljeno i vanredno povećanje najniže plate za 30  na 440 KM. Zakonom je propisano i redovno usklađivanje iznosa minimalca za 2019. u posljednjem kvartalu ove godine. Smatrate li da će socijalni partneri doći do novog povećanja najniže plate?

ŠKREBIĆ: To će odrediti ekonomski pokazatelji. Sada smo minimalac povećali za nešto veći iznos od ekonomske računice. Čisto sumnjam da će najniža plata ponovo biti povećana. Treba realno sagledati situaciju. Vjerujem da je ovo što je sada urađeno maksimalno.

MIŠIĆ: Očekujem novo povećanje najniže plate u RS u posljednjem kvartalu godine. Kada počnu pregovori tada ćemo znati koliko bi to povećanje moglo iznositi. Naš zahtjev će biti da minimalac bude povećan. Poslodavci to naravno ne moraju da prihvate, a Vlada će na kraju odrediti da li će povećanja biti ili ne.

Glas Srpske

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

18-11-2018
Dodik: Ukinut ćemo Vijeće naroda RS ako se u Federaciji ne popuni Dom naroda
18-11-2018
Hale Beri u šestoj deceniji izgleda odlično: Tajna vitkosti je u ovoj poslastici! (Foto)
WEB design