Dodik: Ako Kosovo uđe u UN, i Srpska će tražiti stolicu

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Ukoliko dođe do uključivanja Kosova u UN i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražiće i Banjaluka, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Skupština Srpske donijela je rezluciju u kojoj se navodi da ćemo, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredjeljenje, insistiratiu na utvrđivanju našeg državnog statusa. Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati – rekao je Dodik za Novosti.

On poručuje da stranci uporno primjenjuju duple aršine i upozorava da ne mogu argumentaciju, koju koriste za Kosovo, da isključe u BiH.

– U tom pogledu, rješenje odnosa između Beograda i Prištine na trajnoj osnovi moralo bi da podrazumijeva i rješenje pitanja statusa Srpske – kazao je Dodik.

Povodom odluke Velike Britanije da se u SB UN ne raspravlja o Kosovu, Dodik naglašava da nije iznenađen, jer, kako navodi, od kada je prisutna na ovim prostorima, još od vremena Otomanske imperije, politika Britanije je antisrpska.

– Mi moramo da se otvoreno borimo za naše pozicije i otvoreno kažemo – Britanci su trajno usmereni protiv nas – rekao je predsjednik RS.

Na konstataciju da je Zapad osjetljiv na njegove izjave i inicijative usmjerene na nezavisnost Srpske, Dodik uzvraća da je i on osjetljiv na to što devalviraju srpska nacionalna i državna prava, Dejtonski sporazum.

Na pitanje da li mislo da je podjela Kosova jedno od mogućih rješenja, Dodik ističe da je pregovaračka pozicija Srbije danas daleko jača i moćnija zahvaljujući Aleksadru Vučiću i naglašava da vjeruje u ono što predsjednik Vučić i njegov tim rade.

– Ako dođemo u poziciju da o tome razgovaramo, spreman sam da se okupe svi državni i nacionalni faktori u Srba, a tu ubrajam i nas iz RS, i da se najozbiljnije i ta tema stavi na dnevni red, jer se čini kao jedina koja bi mogla da bude relevantna za razmatranje. Treba iznijeti sva stanovišta za i protiv, bez emocija i kalkulacija, Na kraju krajeva, ovdje nisu ni postavljenje trajne granice – kazao je Dodik.

Srpska info

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design