Dodik: Oslobađajuća presuda - najgora poruka srpskom narodu

Objavljeno: . u kategoriji Republika Srpska

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da oslobađajuća presuda komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću "predstavlja najgoru poruku koju su srpskom narodu mogli da upute Sud BiH i BiH u cjelini, te da je krajnje vrijeme da se prestane sa omalovažavanjem Srba".

Dodik je podsjetio da je i ranije govorio da je to suđenje "farsa".

"BiH i institucije tipa Suda BiH loše su mjesto za Srbe", rekao je on i dodao da u BiH za ubijanje Srba nema nikakve odgovornosti.

Prema njegovim riječima, mnogo stvari u BiH je napravljeno da bi bilo protiv Srba i da bi se omalovažavao srpski narod. On je istakao da je BiH "pravno i ljudsko nasilje nad Srbima, što najbolje pokazuju ovakve odluke Suda BiH".

Dodik je rekao da bi volio kada bi zaposleni u Sudu i Tužilaštvu BiH, kao dio odnosa prema svom narodu, napustili te institucije, te da će u tome kada se odluče uvijek imati njegovu podršku.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se prekine sa tim nasiljem i omalovažavanjem srpskog naroda u cjelini", dodao je Dodik.

Apelaciono vijeće Suda BiH danas je oslobodilo bivše pripadnike Armije RBiH Nasera Orića i Sabahudina Muhića optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika 1992. na području Srebrenice.

Sudija Tihomir Lukes istakao je u obrazloženju presude da su Orić i Muhić oslobođeni krivice zbog nepouzdanosti ključnog zaštićenog svjedoka O-1, usljed promjene iskaza, dok su iskazi ostalih svjedoka i predstavljeni dokazi bili nedovoljni za dokazivanje krivnje van razumne sumnje.

Naveo je da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati da su Orić i Muhić ubili ratne zarobljenike Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića. Niko iz Tužilaštva BiH nije prisustvovao izricanju presude.

Lukes je naglasio da je odbrana dovela u pitanje prisustvo svjedoka O-1 ubistvu Mitra Savića, uloživši dokaz da je O-1 teško ranjen 11. decembra 1992., dok je akcija na Kunjerac u kojoj je Savić ubijen izvedena tri dana kasnije.

"Vijeće je utvrdilo da nije bio u realnoj mogućnosti da učestvuje u akciji na selo Kunjerac i da bude svjedok ubistva", rekao je Lukes.

Nakon izricanja presude, Orića i Muhića ispred Suda BiH dočekalo je stotinjak građana, bivših saboraca i članova njihovih porodica sa zastavama i transparentima na kojim je pisalo "Heroji, a ne zločinci".

Apelaciono vijeće je donijelo presudu nakon što je završen obnovljeni postupak do kojeg je došlo nakon što je ukinuta prvostepena presuda iz oktobra 2017. kojom su Orić i Muhić oslobođeni krivice.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

14-12-2018
Narodna biblioteka Trebinje: Promovisana poetska knjiga „Djeca pelen zvijezda“ Dušana Putice
14-12-2018
RS ne da još jednu nadležnost: Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva neprihvatljiv
WEB design