Praljak umro u bolnici

Objavljeno: . u kategoriji Svijet

Američka agencija AP prenijela je danas popodne da se ne zna ništa o stanju Slobodana Praljka (72), koji je tokom izricanja presude u Haškom tribunalu navodno popio otrov.

Kako navodi agencija, holandska policija je saopštila da neće komentarisati izvještaje zasnovane na "izvorima bliskim generalu Praljku", prema kojima je on umro.

Hrvatska HINA je pozvala na taj izvor i objavila da je preminuo.

Na pitanje AP da li može da potvrdi smrt Praljka, portparol Tribunala Nenad Golčevski izjavio je da "nema informaciju koju bi u ovom trenutku mogao da kaže".

Nikakvih drugih zvaničnih vijesti o stanju Praljka nema.

U međuvremenu su hrvatski i mediji u region su spekulisali o stanju zdravlja haškog optuženika Slobodana Praljka, koji je navodno popio otrov.

Hrvatski mediji nezvanično su javljali da je preminuo, a agencija Federacije BiH FENA je objavila kasnije da je živ, i u stabilnom stanju.

Praljak, jedan od šestorice optuženih u slučaju "Prlić i ostali", kome je haški tribunal ranije danas potvrdio presudu od 20 godina zatvora, nakon izricanja presude popio je navodno otrov.

Praljak je nakon potvrđene presude izvadio bočicu i rekao da odbacuje presudu, a zatim popio tečnost iz bočice.

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S ogorčenjem odbacujem vašu presudu", rekao je Praljak i popio tečnost, za koju njegov advokat tvrdi da je otrov.

Nekoliko minuta kasnije prekinuto je izricanje presude.

Advokat: Nemam informaciju da je praljak preminuo

Nataša Favo Ivanović, advokat Slobodana Praljka, rekla je da nema informaciju da li je njen branjenik, koji je u sudnici ispio otrov, preminuo od posljedica trovanja.

"Imam informaciju isto kao i vi, dobila sam je kad sam izašla iz sudnice. Ne znam da li je provjerena. Ja sam trenutno u vozu za Amsterdam jer imam avion za sat vremena, tako da ne znam da li je provjerena, ali vrlo vjerovatno je istinita s obzirom na to šta smo vidjeli u sudnici", rekla je Ivanovićeva.

Ona je naglasila da bi neko u Hagu morao da odgovara zbog onog što se desilo i dodala da uopšte nema ideju kako je moguće da je Praljak unio otrov u sudnicu.

"Stvarno nemam ni najmanju ideju kako je to moguće. Jedino što vas mogu podsjetiti kako je predsjednik Srbija Slobodan Milošević isto imao svašta u zatvoru, jer je, u principu, bezbjednost ista u pritvorskoj jedinici Ševeningena kao i u Tribunalu. Prema tome, ništa se očigledno nije promijenilo", rekla je Ivanovićeva za "Sputnjik".

Nezavisne novine
Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design