Počeo godišnji remont HE „Trebinje 1“: Pogonska spremnost na zavidnom nivou

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Na postrojenjima hidroelektrane „Trebinje 1“ krenuli su godišnji remontni radovi, koji bi prema planu trebalo da traju do 23. juna, potvrdio je za Radio Trebinje rukovodilac tehničkog sektora HE „Trebinje 1“ Nikola Tubić.

On je pojasnio da će od 40 remontnih dana – prvih deset elektrana biti u beznaponskom stanju i u tom periodu njena tri agregata neće biti raspoloživa za potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srpske.

„U beznaponskom stanju se izvode radovi na 14,4 i 220-kilovoltnim postrojenjima, kao i na sistemima zajedničkim za sva tri agregata. Nakon toga prelazi se na remont agregata i to na način da će se radovi na svakom izvoditi po deset dana, dok će ostala dva agregata za to vrijeme biti raspoloživa za elektroenegetski sistem“, kaže Tubić.

On je dodao da će eksterni izvođači izvoditi radove na ispitivanju i sanaciji radnih kola turbina na sva tri agregata, te ispitivanjima sistema električnih zaštita i prekidača na dalekovodima, dok su za sve ostale radove zaduženi radnici Hidroelektrana na Trebišici.

„Pogonska spremnost elektrane je na zavidnom nivou, kao i postojeća elektro i mašinska oprema, na čemu nam mogu zaviditi i mnogo mlađe elektrane. Godišnji remont je samo redovna procedura, koja se odvija svake godine“, ističe Tubić za Radio Trebinje.

Revitalizacijom agregata produžiti životni vijek elektrane

Pred Hidroelektranama na Trebišnjici su zamašni investicioni poduhvati na planu revitalizacije agregata kako bi im se produžio radni vijek i poboljšali proizvodni efekti.

Tubić podsjeća da će naredne godine HE „Trebinje 1“ obilježiti pola vijeka rada jer su dva agregata elektrane puštena u rad još 1968, dok je treći u pogonu od 1975. godine.

Uskoro kreće treća faza projekta „Pauer 3“ kojom će biti revitalizovan jedan agregat, a koštaće više od 11 miliona evra.

„Cilj projekta je da se produži fizički životni vijek HE Trebinje 1 za najmanje 30 godina, da se nastavi sa velikom raspoloživošću i proizvodnjom elektrane, a što će doprinijeti i stabilizaciji ukupnog energetskog sektora Republike Srpske. I snaga agregata će nakon revitalizacije biti povećana – za najmanje 10%“, rekao je Tubić.

On je dodao da su već u toku pregovori i za narednu fazu projekta, kada će biti revitalizovani drugi i treći agregat.

radiotrebinje.com

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

22-06-2018
NAVIJAJ ZA "ORLOVE" I NAPUNI DŽEPOVE! Mega kvota na pobjedu Srbije u Meridianu!
22-06-2018
Ozvaničen početak radova na izgradnji stambene zgrade u okviru Projekta zatvranja kolektivnih centara
WEB design