Cvijeće za potrebe grada biće kupovano od domaćih proizvođača

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Preduzeće "Komunalno" Trebinje ubuduće će cvijeće i ukrasne biljke za potrebe sadnje u gradu kupovati od domaćih proizvođača, a ne nabavljati iz drugih gradova kao do sada, dogovoreno je danas na sastanku direktora ovog preduzeća Nedjeljka Lambete i uzgajivača cvijeća.


Ovo je prvi put da nadležni iz "Komunalnog" iniciraju ovakav sastanak da bi pomogli domaćim proizvođačima, koji su i prethodnih godina tražili ovakav vid saradnje, ali nije bilo sluha za njihove potrebe. 

Lambeta je rekao da su se sastanku odazvali svi uzgajivači sa područja grada Trebinja i da je već dogovoreno da od njih bude otkupljeno oko 15.000 cvjetova koji će biti zasađeni ove godine u periodu oktobar-novembar. 

On je naveo da su godišnje potrebe za područje grada od 30.000 do 40.000 cvjetova, te da trebinjski uzgajivači mogu podmiriti i veće potrebe jer imaju kapacitet i znanje. 

Lambeta je istakao da je i gradski Agrarni fond spreman da pomogne proizvođačima, nabavkom sadnog materijala i prateće opreme, da bi se izašlo u susret trebinjskim privrednicima, od kojih za neke uzgoj cvijeća predstavlja jedini prihod. 

"Planiramo da u gradu proširimo zelene površine, pa sam proizvođačima predložio da nabave biljke trajnice za uređenje kružnih tokova", rekao je Lambeta i pozvao sve građane koje se bave uzgojem cvijeća i ukrasnog bilja da se jave u preduzeće "Komunalno". 

Uzgajivač cvijeća Risto Prtilo iz sela Gomiljani, kome je ovo jedini izvor prihoda, kaže da će im ova saradnja mnogo značiti i biti podstrek za proširenje proizvodnje, te da je prednost što oni znaju koje cvijeće je otporno na ovo podneblje i tropske vrućine, pa će se izbjeći propadanje nakon sadnje. 

"Ništa nije teško raditi kada čovjek zna da ima siguran plasman proizvoda, jer sada je teško naći kupca", rekao je Prtilo i dodao da će se o cijeni dogovarati u narednom periodu, ali da će biti povoljnija nego kod onih od kojih su ranije nabavljali cvijeće. 

I Miljan Bulut smatra da je ovo odličan gest direktora "Komunalnog" i ističe da će proizvođači ispoštovati sve što je dogovoreno.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

20-01-2018
Deset godina mješovitog hora „Tribunia“: LJUBAV, POŠTOVANJE I POŽRTVOVANJE
20-01-2018
Razgovor: "Zlatne strune" (Video)
19-01-2018
Pogledajte kako je bilo na prvom plivanju za časni krst u Bileći (VIDEO)
19-01-2018
Zbog čega su sestre Spaić, umjesto katedri u Beogradu, izabrale povratak u Trebinje? (VIDEO)
Vasa reklama dole sredina