Vladika Grigorije: Trebinje je grad kakav se može poželjeti

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu u Trebinju jutros je počelo obilježavanje Svetog Preobraženja Gospodnjeg – krsne slave grada i Sabornog hrama. 


Liturgiju, uz prisustvo velikog broja vjernika, služe NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, umirovljeni episkop Atanasije i arhiepiskop ohridski mitropolit skopski Jovan.

Vladika Grigorije je istakao da Trebinje sve više liči na grad kakav se može poželjeti – grad sunca, dobrote, blagoslova, grožđa, vina, zelenila.

"Od Svetog Save, Vasilija, Dučića i NJegoša i svega ovoga što nas opominje da budemo ljudi, hrišćani i u tom smislu je svako stradanje i svaka borba potrebna da se dođe do ovakve radosti", poručio je vladika Grigorije.

Nakon službe i pričešća obavljeno je lomljenje slavskog kolača i osveštanje grožđa koje je podijeljeno vjernicima.

Preoberaženskim svečanostima tokom dana prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva će prisustvovati svečanoj sjednici Skupštine grada od 11.30 časova. Dodik i Cvijanovićeva će u 12.00 časova u zgrdi Gradske uprave prisustvovati slavskom obredu i lomljenju slavskog kolača.

U 12.30 časova predviđeno je polaganje cvijeće na spomenik braniocima Trebinje 1991-1996. godine.

U 19.00 časova biće osveštan novoizgrađeni spomenik pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske iz Trebinja poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U 19.30 časova u porti Sabornog hrama biće otkriven spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu.

Nakon prazničnog večernjeg od 20.00 časova, svečana litija ulicama grada krenuće u 21.00 čas, a proslava Svetog preobraženja završava kulturno-zabavnim programom na Trgu slobode.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

22-06-2018
NAVIJAJ ZA "ORLOVE" I NAPUNI DŽEPOVE! Mega kvota na pobjedu Srbije u Meridianu!
22-06-2018
Ozvaničen početak radova na izgradnji stambene zgrade u okviru Projekta zatvranja kolektivnih centara
WEB design