ERS: Potpisan novi kolektivni ugovor

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/ Željko Kovačević i predsjednik sindikata radnika ovog preduzeća Nebojša Bjelica potpisali su danas u Trebinju novi kolektivni ugovor, kojim su zaštićena radna mjesta i prava zaposlenih, te ispoštovane preporuke Vlade Srpske o obezbjeđivanju neophodnih ušteda.


Novim kolektivnim ugovorom povećan je raspon koeficijenata u svim grupama složenosti poslova, što će obezbijediti pravičniji i efikasniji način vrednovanja rada. 

Prema ovom ugovoru radnici elektroenergetskog sektora neće imati pravo na ogrev i zimnicu od kojih su solidarno odustali, a regres će se isplaćivati u umanjenom iznosu. 

"Nakon mukotrpnih pregovora koji su trajali nekoliko mjeseci napravljeni su kompromisi s obje strane i uz međusobno uvažavanje postigli smo dogovor i usaglasili tekst novog kolektivnog ugovora", rekao je Kovačević. 

On je dodao da će novi kolektivni ugovor s jedne strane omogućiti da se ispoštuju zahtjevi Vlade Republike Srpske, odnosno naprave potrebne uštede, a s druge strane da se sačuvaju sva radna mjesta i ispoštuju prava zaposlenih. 

Iz ERS-a je saopšteno da su potpisivanjem novog kolektivnog ugovora zaposleni u ERS-u pokazali veliki stepen odgovornosti i razumijevanja za akuelnu ekonomsku situaciju u kompaniji. 

Nakon potpisivanja slijedi primjena novog kolektivnog ugovora u zavisnim preduzećima, što podrazumijeva novu sistematizaciju i vrednovanje radnih 
mjesta. 

"Uradili smo veliki posao, a pred nama je primjena novog kolektivnog ugovora u punom kapacitetu i što hitnije pripremanje sistematizacije. Postigli smo značajne kompromise, zaštitili prava radnika, sačuvali radna mjesta ali istovremeno usvojili preporuke Vlade i nadamo se obezbijedili potrebne uštede", rekao je Bjelica. 

On je istakao da su postigli ono što je maksimalno moguće, uz punu podršku menadžmenta ERS-a.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design