Održano donatorsko veče za obnovu crkve na Humu (Foto)

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

U Trebinju je sinoć održano donatorsko veče za obnovu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u selu Hum, koje je, uz blagoslav episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, organizovao humski crkveni odbor.

Predsjednik crkvenog odbora u Humu Ilija Stanić rekao je da su se mještani još prije nekoliko mjeseci samoorganizovali u akciju obnove vjekovnog duhovnog središta sela i okoline, najprije kako bi stvorili infrastrukturne uslove za predstojeće radove.

On je istakao da je prvi korak u obnovi crkve rekonstrukcija krova, napominjući da je u planu da se uradi i fugovanje, te malter sa unutrašnje strane.

Stanić je izrazio uvjerenje da će sloga i zajedništvo Humljana obnoviti i hram, iako planirani radovi iziskuju značajna novčana sredstva.

"Crkva je pod zaštitom države i biće pokrivena pločom, kao što je i do sada bila. Ploča je skupa. Radi se krečnim malterom, što će zahtijevati više i vremena i sredstava", dodao je Stanić.

On je napomenuo da su mještani akciju obnove seoske crkve pokrenuli još osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je prostor oko hrama uređen stazama i trotoarima, a crkva ukrašena ikonostasom i zvonikom.

Ono što je u međuvremenu rat omeo, naredna generacija Humljana danas nastavlja s nadom da će obnovljena crkva sabirati i narod, te vratiti život u zapustjelo selo.

"Pamti se da bi nekad za vrijeme stare Jugoslavije o Vaskrsenju bio centralni skup mještana svih sela Trebinjske šume oko naše crkve", istakao je Stanić.

Humljane koje je "sabralo bogougodno djelo" obnove seoskog hrama pozdravio je i paroh Trebinjske šume i Površi Boris Banduka, prenijevši i blagoslove episkopa Grigorija.

"Hram u Humu vijekovima je okupljao ne samo Humljane, nego i sve naše dobre i čestite ljude iz Trebinjske šume i Površi, pa i šire. Uvijek kad nešto radimo i obnavljamo važno je da učestvuje što više ljudi. Tada će i radost okupljanja biti mnogo veća jer će se svako osjećati da dolazi u svoje", poručio je Banduka.

Posjetioci su mogli da daruju novac za obnovu humske crkve, a priređena je i prodajna izložba fotografija hrama u obnovi, čiji je autor Jovan Vidaković.

Uručene su i zahvalnice pojedincima i ustanovama koji su do sada pomogli akciju obnove.

O crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Humu nema puno istorijskih svjedočanstava: izvori je stavljaju u 1713. godinu, a postoje i indicije da je tada građena na mjestu starijeg hrama koji je zidala porodica lokalnih vlastelina.

U ime Gradske uprave prisutne je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić, istakavši da će grad Trebinje akciju obnovu humske crkve pomoći sa 5.000 KM.

Ćurić je napomenuo da je grad Trebinje pokrenuo i niz projekata koji se odnose na podršku obnovi života u trebinjskim selima.

"Mi upravo hoćemo da oživimo naša sela. Novčana pomoć djeci sa sela i donacije Agrarnog fonda za one koji na selu pokreću biznis upravo su zato da se što više ljudi vrati i pokuša da nađe svoje mjesto na selu. Grad Trebinje će ovakvim inicijativama i ubuduće stajati na usluzi i pomogati u skladu sa mogućnostima", poručio je Ćurić.

U kulturno-zabavnom programu nastupili su članovi Ansambla nacionalnih igara "Jovan Dučić", učenici trebinjske Muzičke škole i mladi guslar Mitar Višnjić.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

12-12-2018
Luka Petrović kao gradonačelnik ispunio uglavnom sva obećanja, realizacija neispunjenih se nastavlja
WEB design