Butulija: Dugovanja ugrožavaju javno zdravstvo

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Velika dugovanja prijete da uruše zdravstveni sistem Republike Srpske, upozorio je danas na pres konferenciji u Trebinju poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branko Butulija.

„Fond zdravstva Republike Srpske dužan je oko 450 miliona KM, dok je dug zdravstvenih  ustanova oko 700 miliona KM. Znači, ukupan dug ovog sektora prelazi 1,1 milijardu KM, što je toliko veliki iznos da je i jedini u Republici Srpskoj – postavljali bi pitanje kako izaći iz toga duga“, kazao je Butulija.

Butulija smatra da se i zdravstveni radnici i građani kao korisnici usluga moraju angažovanije boriti za rješenja krize javnog zdravstva, te da su ovom sektoru potrebne reforme, pri čemu težište mora biti na struci.

„Urušavanjem javnog zdravstva kao posljedica ide i otvaranje privatnih bolnica, koje potpisuju ugovore sa fondom i gdje završava ljekarski kadar iz naših zdravstvenih ustanova“, upozorio je narodni poslanik.

Butulija je ocijenio da u trebinjskoj Bolnici u kojoj je zaposlen kao ljekar trenutno nema oziljnijih problema.

„Menadžeri se bore koliko mogu, ali ne mogu dovoljno jer novca nema a finansijsko poslovanje ovih ustanova diktira fond“, kazao je Butulija.

radiotrebinje.com

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

22-10-2018
Skoko: Najbolji rezultat u Izbornoj jedinici 9 od osnivanja Socijalističke partije
WEB design