Predstavljena poema Predraga Janičića: Stradanje Hercegovine u 480 stihova

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

U Kulturnom centru sinoć je promovisano CD izdanje guslarske poeme „Krvavo proljeće“ mladoga epskoga pjesnika Predraga Janičića iz Trebinja.

Janičić u 480 stihova oživljava spomen na ustaške zločine 1941. godine, opisujući epskim desetercom skoro sva stratišta srpske Hercegovine, a poemu na CD izdanju uz gusle pjeva pet majstora na strunama, uz učešće i dva naratora.

Janičić kaže da ovi tragični događaji nikad ranije nisu epski i uz gusle opjevani u cjelini, te da je poema tematski organizovana u pet dijelova – od sloma Jugoslavije, preko stradanja Srba u zapadnoj Hercegovini, prebilovačke Golgote, stratišta Srba u istočnoj Hercegovini, do stradanja naroda ljubinjskog kraja.

„Na poemi sam radio četiri do pet mjeseci. Mogla se i prije napisati, ali je trebalo naprije iščitati i proučiti građu. Otkako sam slušao o stradanju naše Hercegovine – nosio sam u sebi želju da napišem jednu ovakvu poemu i evo – ostvarilo mi se zbog čega sam presrećan. Osjećam se da sam nešto priložio svom narodu“, dodaje Janičić.

Osim po epskoj poeziji, Janičić je među Trebinjcima prepoznatljiv i po šaljivim pjesmama u osmercu i desetercu, a priznaje da za svoju dušu pokatkad piše i liriku.

Poemu „Krvavo proljeće“ na CD izdanju izvode narodni guslari Zdravko Knežević, Vitomir Arsenić, Ivan Bulić, Ljubiša Ateljević i Momir Avdalović, kojima su se večeras na promociji pridružili i Stanko Knežević, Milorad Čančar, Radoš Tošić, Vladan Perović i Vaso Đondović.

Govoreći o istorijskim okolnostima koje tematizuje Janičićeva poema, istoričar Milan Nikčević rekao je da je ustaški pogrom i genocid nad hercegovačkim Srbima 1941. godinu učinio jednom od „najmračnijih i najkrvavijih u istoriji našeg naroda“, zbog čega je za pohvalu i napor mladog pjesnika da ove tragične događaje na svoj način sačuva od zaborava.

„Zato je i ova epska pjesma još jedan prilog bolnim stranicima srpske istorije, još jedan pokušaj vraćanja duga precima, ali i opomena nama da dobro razmislimo kuda nas vode pogrešne istorijske odluke u teškim vremenima, koja, čini mi se, ovdje nikako ne prolaze“, istakao je Nikčević.

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-11-2018
Najbrojnije zubačko selo nakon dvije decenije dobija asfalt (Video)
WEB design