Poručeno na prijemu povodom Dana Republike: Trebinje razvojem mora biti primjer drugim lokalnim zajednicama

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović u pozorišnoj sali Kulturnog centra danas je povodom 9. januara, Dana i Krsne slave Republike Srpske – Svetog arhiđakona Stefana, organizovao prijem za predstavnike političkog, privrednog i javnog života grada.

Petrović je u obraćanju poslenicima iz svih oblasti javnog života Trebinja izrazio zadovoljstvo što važan nacionalni praznik, 9. januar, dočekujemo u miru, političkoj stabilnosti i dugo čekanom jedinstvu, dodajući da posebno raduje što je u Trebinju svakim danom vidljiva uzlazna razvojna putanja, te što predanim i odgovornim radom lokalne samouprave – naš grad daje stažan pečat ukupnom razvoju u Republici Srpskoj.

„Trebinje mora još snažnijim korakom naprijed i da bude primjer drugim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj. Mislim da to već biva svakim danom, ali i da svi zajedno treba još da uradimo mnogo toga u gradskim odjeljenjima, ustanovama i republičkim institucijama, kako bi naš grad bio najpoželjnije mjesto na zapadnom Balkanu, što smo i predvidjeli našom strategijom razvoja do 2027. godine“, poručio je Petrović.

Gradska uprava, ističe Petrović, opredijeljena je da Trebinje razvija planski, gradi novu infrastrukturu, rješava nezaposlenost, unapređuje kulturu i sport, standardizaciju svih javnih poslova, čime će doprinijeti kvalitetnijem životu naših sugrađana, a sve to –  bez samovolje i timski, u jedinstvu, bez podjela i političke ostrašćenosti, gdje je argument sa bilo čije strane poželjan i dobrodošao.

On je napomenuo da je porodica u središtu svih politika ove Gradske uprave jer bez snažnije porodice ni razvoj infastrukture, ni investicije nemaju puni smisao, zbog čega je Grad Trebinje, podsjetio je Petrović, osmislio i pokrenuo niz socijalno-stimulativnih programa – od  finansiranja treće vantjelesne oplodnje, preko pomoći djeci na selu, materinskog dodatka za nezaposlene majke, pomoći demobilisanim borcima bez posla, do podrške poljoprivrednim proizvođačima, zapošljavanju i samozapošljavanju kroz pokretanje vlastitog biznisa.

 „Mi smo zacrtali da do 2020. godine svedemo broj nezaposlenih na 2.000, kako je to bilo prije rata. Svim silama pokušavamo da motivišimo rast u realnom sektoru. Preduzetnički duh je bio umrtvljen posljednjih godina, zapošljavanjima, nepravičnim i prekomjernim, u državnom sektoru, gdje više nema prostora za širenje i gdje je potrebna konsolidacija“, istakao je Petrović dodajući da raduje što od  8.250 zaposlenih u Trebinju njih oko 4.500 danas radi u realnom sektoru.

Petrović je istakao da je rješavanje socijalnih problema porodice važno i u smislu budžetskog rasterećenja socijalne komponente budžeta, kako bi se u narednim godinama srazmjerno povećavao investicioni i razvojni dio gradske kase.

„Kada novac sa troška prebacujete u investiciju – onda vrijednost raste, stvaraju se nova radna mjesta, ojačava se preduzetnički duh, a sve to na dobrobit cijele zajednice. Procijenili smo da Trebinje treba da se širi na 50.000 stanovnika, a to nije moguće bez novih sadržaja“, istakao je Petrović podsjetivši da je Trebinje u fazi rješavanja niza infrastrukturnih projekata – od završetka stare i izgradnje kapitalne obilaznice, revitalizacije vodovodnog sistema i prečistača, sistema tehničke vode za navodnjavanje, preko izgradnje zatvorenog bazena, razvoja novih poslovnih i urbanih sadržaja na prostoru bivše kasarne, na Tini i u Gorici, do formiranja novih urbanih i poslovnih zona izvan centra, kroz podršku investicionom zamahu u Gradu sunca…

On je napomenuo da je, uz započete hidroenergetske projekte, za razvoj Hervegovine od ključnog značaja i uklanjanje komunikacijskih „uskih grla“ prema drugih regijama Srpske, Srbiji i okruženju, napomenuvši da je sa tim ciljem Savez opština istočne Hercegovine pokrenuo inicijativu za projekat saobraćajnice Tjentište-kanjon Sutjeske-most na Drini do spoja sa putem Foča-Šćepan Polje.

Ovaj projekat bi, nakon uklanjanja komunikacijske blokade na planinskom prevoju Čemerno, i konačno riješio problem saobraćajne izolovanosti najjužnije regije Srpske, napomenuo je Petrović i dodao da su među prioritetima u oblasti saobraćajne infrastrukture – i projekti rekonstrukcije puteva Ljubinje- Stolac, te Trebinje-Ljubinje kroz Popovo polje.

Gradonačelnik je pozvao predstavike javnog života grada i sve sugrađane da sutra budu dio svečanosti kojima će Trebinje obilježiti rođendan Republike Srpske, istakavši da su narodno jedinstvo, međusobna komunikacija, konstruktivni razgovor, blaga i dobronamjerna riječ od izuzetne važnosti za kvalitet života i društveni razvoj u svim oblastima.

Integralni snimak obraćanja gradonačelnika Luke Petrovića na današnjem prijemu povodom Dana Republike možete poslušati u programu našeg radija od 17 časova.

Predstavnici Gradske uprave i Boračke organizacije danas su povodom 9. januara Dana Republike Srpske položili cvijeće na spomenik braniocima Trebinja 1991-1995. godine.

radiotrebinje.com

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

15-12-2018
Doktor Ranko Rajović: Evo šta se dešava sa detetom kada mu kupite mobilni telefon!
15-12-2018
Cvijanovićeva za "Nezavisne": Budućnost je u jakim institucijama Srpske
14-12-2018
Održan sastanak Koordinacionog tima za izradu novog srednjoročnog plana kapitalnih investicija
WEB design