Nikola Lješković, pobjednik bogojavljenskog plivanja za Časni krst

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Nikola Lješković, naš 25-godišnji sugrađanin, pobjednik je tradicionalnog bogojavljenskog plivanja za Časni krst u hladnoj Trebišnjici.

Za časni krst ove godine plivalo je 60-tak najodvažnijih plivača, među kojima je i jedna žena, karatistkinja Dragica Drapić.

Lješković kaže da je presrećan i da mu je čast što je, nakon devet godina učešća u bojavljenskom plivanju, ostvario svoju drugu pobjedu.

„Ući u Trebišnjicu i zaplivati na ovaj praznik osjećaj je koji se ne može opisati riječima, i ubuduće ću plivati na Bogojavljenje“, rekao je Lješković, koji je i trener u Plivačkom vaterpolo klubu „Leotar“.

U prisustvu više stotina okupljenih sugrađana, Lješković je na potezu od Starog grada do platoa ispred hotela „Leotar“ prvi doplivao do Časnog krsta, nakon što je vodu Trebišnjice prethodno osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Lješkoviću je vladika Grigorije uručio zlatnik.

Plivanju za bogojavljenski krst prethodila je sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, koju je služio vladika Grigorije.

Vladika Grigorije je u prigodnoj besjedi rekao da slavimo čudesni događaj, Bogojavljenje, kada nam se otkriva svesveta Trojica.

„Kada je Otac govorio: Ovo je Sin moj ljubljeni, a Sin je sišao u Jordan i na Sina je sišao Duh Sveti. Duh Sveti je taj koji je uvijek sa nama i uvijek može da bude u nama i pored nas. I kada nas svi ostave, Duh Sveti nas nikad ne ostavlja. Međutim, kroz istoriju su ljudi pogrešno shvatali Duha Svetoga. Mislili su da mogu da ga posjeduju i upravljaju njime. Da su zadobili Duha Svetoga i sada su oni nešto iznad drugih. Vrlo je važno da shvatimo da Duha Svetoga ne možemo posjedovati, bio to episkop, sveštenik ili vjernik. Samo možemo da se oslonimo na Duha Svetoga, možemo da mu sledujemo, da ga prihvatamo. Duh Sveti nam otkriva istinu vječnoga života. Primiti Duha znači, otvoriti dušu za Boga i za Hrista, radi nas raspetoga. U ovom divnom i svetom danu, mi potrebujemo Duha Svetoga kao život, kao disanje, kao spasenje, da bismo se oslobodili bolesti i izbavili od smrti“, istakao je Grigorije.

Nakon liturgije, od hrama do platoa ispod hotela „Leotar“, prošla je svečana litija, u kojoj su, pored više stotina građana, bili gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, njegov zamjenik Mirko Ćurić i predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak.

Organizator tradicionalnog plivanja je Crkvena opština Trebinje.

radiotrebinje.com

 

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design