Otpremnine za dobrovoljni odlazak iz gradske administracije

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Gradska uprava ponudila je otpremnine zaposlenima u gradskoj administraciji koji žele dobrovoljno da napuste posao u ovoj instituciji.

„Grad Trebinje je objavio javni poziv za radnike gradske uprave, a za otpremnine iz budžeta 2018. godine biće izdvojeno oko 250.000 KM. Po ovom programu planirano je da do 20 zaposlenih dobrovoljno uzmu otpremnine, čija visina se kreće od 20.000 do 30.000 KM“, rekao je za Radio Trebinje gradonačelnik Luka Petrović.

On je dodao da će 250.000 KM, vjerovatno, biti nedovoljno za sve otpremnine, pa će se program nastaviti i u 2019. godini.

Rok za prijavu na javni poziv je polovina februara, a u gradskoj upravi očekuju da će se javiti veći broj  zaposlenih nego što je za sada obezbijeđeno novca.

Na javni poziv mogu da se prijave zaposleni u gradskoj upravi kojima će do kraja  2020. godine ostati manje od 10 godina do penzionisanja, a iznos otpremnine zavisiće od preostalih godina do penzije i ponudiće se od 25 do 36 prosječnih plata.

„Ovim novcem ljudi koji imaju neke ideje i žele pokrenuti svoj biznis to mogu uraditi, a istovremeno smanjujemo broj zaposlenih, kako bi ispoštovali Zakon o lokalnoj samoupravi RS“, pojasnio je Petrović.

On je potvrdio da gradska uprava trenutno ima stotinu zaposlenih viška po ovom Zakonu.

„U nedoumici smo kako dalje to rješavati, ali problemi su pred nama i moramo naći načina i riješavaćemo ih“, ističe trebinjski gradonačelnik.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi RS u Gradu Trebinju bi do polovine 2019. godine trebao biti jedan zaposleni na tri stranovnika.

„Po posljednjem popisu ima 31.000 stanovnika u Trebinju. To je 93 zaposlena u gradskoj administraciji, kao i 31 zaposleni u Vatrogasnoj službi i Civilnoj zaštiti, a ako se dodaju i četiri funkcionera to je do 130 zaposlenih“, istakao je za Radio Trebinje Petrović.

Gradonačelnik Trebinja je podsjetio da je urađeno već nekoliko reorganizacija gradske administracije, da su bez posla ostali zaposleni koji su dobili rješenja poslije lokalnih izbora, te da je ovo treća faza u nastojanju smanjivanja broja zaposlenih u gradskoj upravi.

Prije nekoliko dana oglasio se sindikat zaposlenih u trebinjskoj gradskoj upravi koji smatra da se Zakon o lokalnoj samoupravi o broju zaposlenih u lokalnim zajednicama ne može ispoštovati u većini lokalnih zajednica u RS.

Podsjećaju da se Savez opština i gradova RS i Sindikat uprave slažu da se sporni član Zakona mora mjenjati, jer smatraju, „da takva odrednica ne postoji nigdje u svijetu, niti se može primjeniti“.

„Gradska administracije je do novembra 2016. godine imala 297 zaposlenih, bez Vatrogasne jedinice, a sad je taj broj 214 na neodređeno vreme. Jedan broj viška radnika je zbrinut u novoformirane javne ustanove, privatna preduzeća, a jednom broju je prikinut radni odnos. Izdvajanjima od 50 odsto iz budžeta grada za primanja zaposlenih u gradskoj upravi i javnim ustanovama, procenat se smanjio za preko 32 odsto u odnosu na raniji period, pa primanja zaposlenih u administrativnoj službi nisu smetnja drugim stavkama budžeta“, navedeno je, pored ostalog, u saopštenju Sindikalne organizacije zaposlenih u gradskoj upravi.

U Sindikatu napominju da ove godine u penziju odlazi još 10 radnika gradske uprave, čime će se broj zaposlenih smanjiti na 204 radnika.

radiotrebinje.com

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

12-11-2018
Dodik i Čović nakon sastanka: Pratićemo se na svim nivoima vlasti
WEB design