Za rodnu ravnopravnost u svim sferama društva

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Povodom Međunarodnog dana žena i 70. godišnjice Opšte deklaracije o ljudskim pravima, u organizaciji Ambasade Švajcarske u BiH večeras je u Kulturnom centru u Trebinju prikazan film „Božanski poredak“, švajcarske režiserke Petre Volpe, te organizovana panel diskusija o pravima žena.

Višestruko nagrađivano filmsko ostvarenja švajcarsko-njemačke produkcije tematizuje borbu žena u Švajcarskoj za pravo glasa sedamdesetih godina prošlog vijeka, a nakon projekcije razgovaralo se o pravima žena u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na učešće žena u politici, ekonomiji i javnom životu.

Ambasador Švajcarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer istakla je da je Međunarodni dan žena uvijek prilika za podsjećanje na položaj i prava žene, razumijevanje i diskusiju o ovoj problematici.

„Budući da je ovo izborna godina u BiH, dobar je trenutak da razgovaramo i o političkim pravima žena i važnosti aktivnog uključivanja žena na izborima, kako u smislu glasanja, tako i kandidovanja na izborima“, istakla je ambasador Švajcarske.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović ističe da Gradska uprava nastoji da da na važnosti ženi – i kao majci i kao ravnopravnom akteru u svim sferama društvenog života, ali jednako i kao nosiocu javnih funkcija.

„Želimo da tako bude i ubuduće. Naša su nastojanja da žene u svakom slučaju imaju isti položaj kao i muškarci i smatramo da u tom smislu ne postoji razlog za bilo kakvu vrstu omalovažavanja. To možemo vidjeti i na primjeru naše gradske uprave, gdje su naša dva načelnika odjeljenja – žene. Na ovaj način želimo da pokažemo da žena može da dosegne i visoke javne položaje“, kazao je Petrović.

Rad u privatnom preduzetništvu jednako je danas složen i za muškarce, a posebno težak izazov za žene, kojima posao i profesija nikad nije jedina i najvažnija životna uloga – smatra preduzetnik Zorica Tasovac.

„Mi imamo jedan dodatni teret, koji rado nosimo, a to je uloga majke i briga o porodici. Želimo da se iskažemo jednako i na tom polju, kao i na poslu i na svim ostalim poljima. Ali mi žene znamo kako i očito možemo sve to da postignemo“, istakla je Tasovac.

Ljiljana Čičković, direktor nevladine organizacije „Ženski centar“, napomenula je da borba za ženska prava ne podrazumijeva inisistiranje na dodatnim privilegijama – već samo na jednakosti u mogućnostima.

Prikazivanje filma „Božanski poredak“ dio je Filmske turneje o ljudskim pravima, koju zajednički organizuju Međunarodni filmski festival i Forum za ljudska prava iz Ženeve, Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švajcarske i Kancelarija visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

radiotrebinje.com

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design