"Pola srca ostaje u Hercegovini"

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Vladika Grigorije oprostio se danas na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog od svojih Hercegovaca i Eparhije zahumsko hercegovačke u kojoj je služio 25 godina.

Vladika je poručio da mu “pola srca ostaje u Hercegovini i da će se vratiti jednog dana”, piše Blic.

U svojoj besjedi u prepunim Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija,  koju su u suzama slušali i mladi i sijede glave, vladika je simbolično opisao zašto se na Saboru ponudio da ode u Eparhiju u Njemačkoj i napusti Hercegovinu koju voli.

-Čovjek se rijetko kad odmara i hladuje pod drvetom koje je sam zasadio. Takva je, valjda, pravda! Molim vas najponiznije i svim srcem da se molite i za mene Svetom Vasiliju, da ostane uz mene i na mom novom putu i u mojoj novoj službi i žrtvi – besjedio je vladika.

On se pomolio i Svetom Vasiliju, za koga kaže da ga je svojim životom naučio da se ne boji zmija i škoprija, da bude uz njega u tuđini:

Sveti prethodniče, što sad idem u hladnu tuđinu, jer vjerujem da, s tvojim blagoslovom, mogu pomoći našem rasijanom narodu! Da im mogu pokazati da je naš Bog Hristos svuda, i da si ti sa nama, ma gdje mi bili!

Episkop Grigorije pozvao je Hercegovce da poštuju novog vladiku Dimitrija koga je Sabor na njegov prijedlog izabrao za nasljednika.

-Budite mu, vi hrišćani, prijatelji, saputnici i satrudnici! Budite mu ono na šta ste pozvani, narod Svetog Save i Svetog Vasilija, narod Božji!

Selo sa svega 11 stanovnika danas ispunjeno narodom

Selo Mrkonjići koje ima svega 11 stanovnika i dvadesetak kamenih kuća smještenih u vrletima Popovog polja nadomak Trebinja, danas je bilo ispunjeno narodom, vjernicima, hodočasnicima i djelovalo kao parče hercegovačke “svete zemlje”.

Gdje god da se okrenete čulo se ista rečenica izgovorena sa sjetom: “Ode nam naš Grigorije”.

Kako pišu Fankfurtske vesti, novine srpske zajednice u Njemačkoj, tamošnji Srbi i sveštenstvo dočekuju vladiku Grigorija s nadom i vjerom da će uspjeti da uredi ovu eparhiju kao što je to učinio s zahumsko hercegovačkom i primorskom.

Srpskainfo

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

23-10-2018
Grad Trebinje: 100 HILJADA KM za adaptacije kuća i stanova RODITELJA POGINULIH BORACA
23-10-2018
Privreda Srpske u usponu, velikani spremni da ulažu u oblast energetike
23-10-2018
Građani Trebinja - Predsjednik Srbije zaslužio status počasnog građanina (Video)
23-10-2018
SŠC "Golub Kureš": Prenosni računari za učenike bez izostanaka (Video)
22-10-2018
Skoko: Najbolji rezultat u Izbornoj jedinici 9 od osnivanja Socijalističke partije
WEB design