Prvi u Republici Srpskoj: Trebinje od danas pod video nadzorom

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

U Trebinju je danas puštena u rad 41 kamera, od kojih je 31 postavljena u Gradskom parku, a 10 na ključnim raskrsnicama u užem centru grada, što će značajno doprinijeti poboljšanju bezbjednosne situacije.


Ovo je prva od tri faza projekta koji će obuhvatiti postavljanje 110 kamera na javnim mjestima, što će grad Trebinje finasirati sa 520.000 KM.

Grad Trebinje je sistem video-nadzora dao na korištenje Policijskoj upravi Trebinje.

Sporazum o korištenju ovog sistema potpisali su gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, načelnik Policijske uprave Žarko Laketa i direktor Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost" Stevan Bekan, koji su istakli da je ovo prvi ovakav projekat na području Republike Srpske.

Laketa je istakao da će PU Trebinje 24 časa imati nadzor nad gradom na dijelu gdje su instalirane kamere.

"Ovaj projekat je vrlo značajan zato što će Policijska uprava Trebinje imati stalnu mogućnost da snima određene dijelove grada, a to će koristiti da se stanje bezbjednosti podigne na viši nivo, ali i da zaštitimo imovinu građana", rekao je Laketa.

Nakon potpisivanja sporazuma, Petrović je najavio da slijedi postavljanje još 66 kamera u dvije preostale faze tokom ove i sljedeće godine, a što će grad Trebinje finansirati sa dodatnih 320.000 KM.

"Zajedničkim snagama Gradska uprava, Policijska uprava Trebinje i `Ekologija i bezbjednost` napravili su koncept kako pojačati bezbjednost stanovnika našeg grada i svih gostiju Trebinja", istakao je Petrović i napomenuo da će konačnom realizacijom cjelokupnog projekta biti pokrivene najprometnije ulice, škole, bolnicu, policija, vrtići, sve institucije, te Stari grad.

Petrović je napomenuo da se glavni server nalazi u prostorijama Policijske uprave u Trebinju, gdje se podaci sa video-kamera snimaju, obrađuju i upotrebljavaju isključivo u službene svrhe, odnosno za brže i lakše djelovanje policije u slučaju narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih i drugih problema.

"Osim glavnog servera, klijent server se nalazi i u ustanovi `Ekologija i bezbjednost` grada Trebinja, a pristup na oba mjesta imaju isključivo ovlaštene osobe", rekao je Petrović.

On je istakao da je u drugoj fazi realizacije projekata planirano da se na ulazima u grad i još nekim specifičnim lokacijama postave "LPR" kamere koje imaju mogućnost da identifikuju tablice na vozilima, tako da bi policija mogla imati apsolutnu kontrolu ulaska, odnosno izlaska iz grada, te identifikovati neregistrovana vozila i druge neregularnosti.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

22-10-2018
Skoko: Najbolji rezultat u Izbornoj jedinici 9 od osnivanja Socijalističke partije
WEB design