Počinju Preobraženjske svečanosti

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Dvodnevno obilježavanje Svetog Preobraženja Gospodnjeg, krsne slave Sabornog hrama i grada Trebinja, počeće danas otvaranjem tradicionalnog Sajma meda i vina u Dučićevoj ulici.


Od 18.00 časova u Kulturnom centru biće otvorena dokumentarna izložba o ratnim siročadima i invalidima u Velikom ratu pod nazivom "Sve će to narod pozlatiti", a zatim će u Muzeju Hercegovine biti priređena izložba slika Atanasija Popovića, povodom 70 godina od smrti prvog trebinjskog akademskog umjetnika.

Na Preobraženje Gospodnje, najsvečaniji dan u godini u Trebinju, u Sabornom hramu biće služena Sveta arhijerejska liturgija od 9.00 časova, a praznično jutrenje počinje sat ranije.

Nakon lomljenja slavskog kolača biće položeno cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja, a u 12.00 časova u Kulturnom centru biće održana svečana sjednica Skupštine grada.

Program Preobraženjskih svečanosti nastavlja se od 18.00 časova u Muzeju Hercegovine promocijom knjige Milana Micića "Amerikanci srpski dobrovoljci iz SAD".

Praznično večernje služenje u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg počinje u 20.00 časova, nakon čega će svečana litija proći ulicama Trebinja do Trga slobode, gdje je predviđeno obraćanje predstavnika Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Grada Trebinja.

Trebinjce i goste u prazničnoj noći zabavljaće pop pjevačica Aleksandra Radović, a kao predgrupa nastupiće "Vanja Mišić i Mundens".

Organizatori Preobraženjskih svečanosti su Grad Trebinje i trebinjska Crkvena opština, a i ove godine očekuje se veliki broj gostiju iz Republike Srpske, Srbije i regiona.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

20-09-2018
Performans kandidata NDP u Bileći: Konjima dovezli pijesak u centar, pa krpili ulice
20-09-2018
Pogledajte novo izdanje "Hercegovačke hronike" (Video)
20-09-2018
Večeras predavanje "Atanasije Popović - život i djelo"
Večeras predavanje "Atanasije Popović - život i djelo"

20-09-2018
Centar za socijalni rad i "Radnik" sređuju stambene prostore socijalno ugroženim kategorijama (Video)
WEB design