Članovima udruženja dijabetičara uručeno 200 aparata za mjerenje šećera uz krvi

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Članovima udruženja oboljelih od dijabetesa iz našeg grada danas je podijeljeno 200 aparata sa trakicama za mjerenje šećera u krvi. Aparate su obezbjedili gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i Gradska uprava u saradnji sa donatorima.

Petrović je rekao da će u cilju preventivnog djelovanja biti organizovano mjerenje šećera u krvi za sve osnovce, uz saglasnost roditelja, ali i da je potrebno u saradnji sa Domom zdravlja i Bolnicom obići i sva trebinjska sela i vidjeti zdravstveno stanje stanovništva ovih područja, sa akcentom na šećer u krvi.

„I dalje ćemo pomagati Udruženje dijabetičara jer želimo da jačamo nevladin sektor i udruženja koja se brinu o zdravlju stanovništva„, istakao je on.

Petrović je najavio i inicijativu prema Fondu zdravstva da se za djecu do 18 godina uvede tzv. libre sistem u mjerenju šećera u krvi kako bi se izbjegao stres.

„Zahvalni smo gradskoj upravi na inicijativi koja je potekla od gradonačelnika, kao i zdravstvenim ustanovama u Trebinju. Nama je ovo velika pomoć, posebno što nabavku trakica za ove aparate podržava Fond zdravstva„, istakla je predsjednik Udruženja Nada Bijedić.

Ona je istakla da je u Trebinju registrovano oko 3.000 dijabetičara, od kojih je blizu 800 sa insulinskom terapijom i šećerom tipa jedan. Samo su oni do sada mogli od Fonda zdravstvenog osiguranja da ostvare pravo na besplatan aparat, ističe ona i dodaje da će zahvaljujući ovoj donaciji – i drugi članovi udruženja dobiti mogućnost da kod kuće provjeravaju nivo šećera u krvi.

Među oboljelim od dijabetesa u Trebinju je i dvanaestero djece, istakla je ona.

Prema riječima dr Ljubice Miljanović, onkologa, dijabetes je postao pandemija u svijetu pa je veoma značajno što je ministarstvo zdravlja prepoznalo problem i obavilo edukaciju zdravstvenih radnika u saradnji sa nacionalnim koordinatorima za dijabetes.

„Veoma je važno da svi imaju ovakve aparate i da su edukovani za samomjerenje šećera u krvi“, istakla je ona.

Baćo Vukajlović, koji je od dijabetesa obolio prije 10-ak godina, je istakao da je to bolest savremenog društva i posljedica brzog života i stresa, ali je najtragičnije što od ove bolesti sve više oboljevaju djeca.

Radio Trebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

17-11-2018
Najbrojnije zubačko selo nakon dvije decenije dobija asfalt (Video)
WEB design