Obilježili 60 godina mature

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

U Muzeju Hercegovine Trebinje juče su se sastali učenici nekadašnje trebinjske gimnazije kako bi obilježili 60 godina mature i u zgradi u kojoj je nekada bila ova škola osvježili sjećanja na đačke dane.

Zoran Kukurević, čuveni trebinjski vaterpolista i plivač, koji je sa ovom generacijom pohađao gimnaziju u Trebinju, došao je iz Dubrovnika u kojem trenutno živi da bi evocirao uspomene i sastao se sa kolegama iz razreda.

„Od kako smo čuli da ćemo se sastati, stalno se o tome razmišljalo. Uspomene se preživljavaju i vrlo je neobično. Svašta mi se nešto sada i poklopilo. U posljednje vrijeme mnogo uzbuđenja. Sa svojom suprugom sam neki dan proslavio 52 godine braka, sada 60 od mature, pa uskoro će biti 60 godina od upisa na fakultet. A prisjećamo se i starih dana. Ma ovo je divota jedna“, kaže Kukurević.

I za Rada Aleksića ovo je veliki dan. Šaljivo kaže da je dobro već i to što su se svi koji su danas došli – uspjeli popeti stepenicama u zgradi nekadašnje gimnazije.

„Danas polako, oprezno a nekada smo trčali, skakutali. Mana tadašnjeg vremena je bila samo što nismo znali koliko smo srećni. Mali je tada grad bio, Trebišnjica je bila blago na kom smo uživali. Mijenjali su nam se razredne starješine. Posljednji razredni starješina bila je profesorica Pavlović, koja nije više među živima. Danas je ovdje i profesor Svetozar Ivanković koji nam je predavao dvije godine a profesor Veselin Traparić nije mogao doći – ali obećao je platiti piće prvom prilikom“, kaže Aleksić.

Iz Silikonske doline, iz grada Kembera došao je Marko Dučić da bi prisustvovao maturi.

„Ovo je sada drugi grad. Tada je sve bilo drugačije. Najviše uspomena u meni izaziva Trebišnjica. Bježali smo sa časova, kupali se u njoj. Bila su to divna vremena. Bilo je to uživanje“, kaže Dučić i dodaje da mu je drago što danas vidi stare drugove, ali istovremeno i veoma žao što mnogi od njih nisu među živima.

I Ljubica Pravica se prisjeća sa sjetom gimnazijskih dana.

„Ovo su lijepa sjećanja. Kada smo kao djeca prepisivali zadaću. Ja sam sa sela dolazila pa od gradske djece prepisivala. Naši profesori su nam bili uzor. Direktor škole je stajao na vratima i pregledao nas. Da li su nam čiste cipele, da li smo ponijeli kapu, crnu kecelju. Bio je to pravi red i rad“, kaže Pravica.

Maturantima nekadašnje gimnazije čas je održao Svetozar Ivanković, koji im je bio razredni starješina dvije godine. On je kazao da mu je žao što nije bio njihov profesor sve četiri godine jer je ovo jedna od najboljih generacija koja je iz trebinjske gimnazije ikada izašla.

Radio Trebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

10-12-2018
SRBIJA I CRNA GORA U BORBI ZA POLUFINALE: Do sada neviđena ponuda za klađenje na jedan rukometni meč
10-12-2018
Plivači PVK "Leotar" nadmašili sva očekivanja – pehar i četrdeset osam medalja
WEB design