Počelo ustoličenje vladike Grigorija, prisustvuje i Dodik

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije danas će u Diseldorfu biti uveden u tron arhijereja Eparhije frankfurtske i sve Njemačke, a ovom svečanom činu prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.


Ustoličenje će obaviti episkop Lavrentije koji je bio prvi episkop Srpske pravoslavne eparhije zapadnoevropske i australijske sa sjedištem u Londonu od 1969. do 1990. godine.

Ustoličenju prisustvuje više od deset episkopa, među kojima su zapadnoevropski Luka, austrijsko-švajcarski Andrej, bihaćko-petrovački Sergije, skandinavski Dositej, timočki Ilarion, temišvarski Lukijan, raško-prizrenski Teodosije, umirovljeni vladika Konstantin, kao i dvojica ruskih vladika Marsko i Tihon.

Na ustoličenje je stigao i veliki broj vjernika iz Srbije i Republike Srpske, a najavljeno je i prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Ustoličenju prisustvuju gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i njegov zamjenik Mirko Ćurić, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, načelnik Bileće Miljan Aleksić, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, direktor HET-a Gordan Mišeljić, biznismen Vuk Hamović i brojni drugi ugledni gosti.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju 2018. godine, episkop Grigorije izabran je za episkopa Eparhije frankfurtske i sve NJemačke.

Episkop Grigorije rođen je 17. decembra 1967. godine u Varešu. Srednju bogoslovsku školu završio je 1988. godine u Beogradu, nakon čega je upisao Bogoslovski fakultet, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Zamonašen je u manastiru Ostrog 1992. godine, odakle je sa episkopom Atanasijem /Jevtićem/ otišao u obnovljeni manastir Uspenja Presvete Bogorodice Tvrdoš kod Trebinja.

U čin jerođakona rukopoložen je 17. jula 1992. godine, a u čin jeromonaha 19. avgusta iste godine. Bogoslovski fakultet završio je 1994. godine, a doktorirao 2014. godine.

Tvrdoški iguman postao je 1996. godine, a arhimandrit 19. avgusta 1997. godine. Kao episkop zahumsko-hercegovački i primorski ustoličen je 1999. godine, po blagoslovu NJegove svetosti patrijarha Pavla.

Vladika Grigorije nosilac je Ordena Republike Srpske.

SRNA/RTRS

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

12-12-2018
Luka Petrović kao gradonačelnik ispunio uglavnom sva obećanja, realizacija neispunjenih se nastavlja
WEB design