Počela Sveta arhijerejska liturgija (Foto)

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

U Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju počela je Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će NJegova svetost patrijarh srpski Irinej uvesti arhimandrita Dimitrija u tron episkopa Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

 


Svetu arhijejersku liturgiju služi patrijarh Irinej, a saslužuju mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije, zagrebačko-ljubljanski Porfirije i dabrobosanski Hrizostom, te petnaestak vladika.

Liturgiji prisustvuju direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, načelnici istočnohercegovačkih opština, gradonačelnik Mostara LJubo Bešlić, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, te veliki broj vjernika iz svih mjesta Hercegovine i primorja. 

Ustoličenju novoizabranog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog najavljeno je i prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Željke Cvijanović.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju, arhimandrit Dimitrije izabran je za episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog.

Novoizabrani episkop Dimitrije rođen je 12. novembra 1976. godine na Cetinju u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi.

Zamonašen je u manastiru Tvrdoš kod Trebinja 2003. godine. U čin jerođakona rukopoložen je 2004. godine, a u čin jeromonaha 2005. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči 2012. godine.

Kao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine.

Na prijedlog tadašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, a odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovan je činom arhimandrita 21. maja 2018. godine.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

12-12-2018
Luka Petrović kao gradonačelnik ispunio uglavnom sva obećanja, realizacija neispunjenih se nastavlja
WEB design