Ustoličen vladika Dimitrije (Foto)

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

NJegovo preosveštenstvo novoizabrani episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije ustoličen je danas u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.


U čin episkopa uveo ga je NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, a uz njega je Svetu arhijerejsku liturgiju služilo više vladika Srpske pravoslavne crkve, među kojima i mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije, zagrebačko-ljubljanski Porfirije i dabrobosanski Hrizostom.

Ustoličenju novoizabranog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović.Ovom svečanom činu prisustvovali su i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, načelnici istočnohercegovačkih opština, gradonačelnik Mostara LJubo Bešlić, biskup dubrovački Mate Uzunić, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, te veliki broj vjernika iz svih mjesta Hercegovine i primorja.

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju, arhimandrit Dimitrije izabran je za episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog.Novoizabrani episkop Dimitrije rođen je 12. novembra 1976. godine na Cetinju u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi.

Zamonašen je u manastiru Tvrdoš kod Trebinja 2003. godine. U čin jerođakona rukopoložen je 2004. godine, a u čin jeromonaha 2005. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči 2012. godine.

Kao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine.

Na prijedlog tadašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, a odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovan je činom arhimandrita 21. maja 2018. godine.

SRNA

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

12-12-2018
Luka Petrović kao gradonačelnik ispunio uglavnom sva obećanja, realizacija neispunjenih se nastavlja
WEB design