Trotineti i bicikli umjesto automobila na glavnoj ulici

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Povodom Svjetskog dana bez automobila, u Ulici Kralja Petra Prvog Oslobodioca – glavnoj ulici u Trebinju obustavljen je saobraćaj na šest sati, u cilju promocije zdravog i kvalitetnijeg načina života i ideje mobilnosti stanovništva bez zagađenja životne sredine.

Ovu aktivnosti organizovao je Grad Trebinje u saradnji sa dječijim vrtićem „Naša radost“ i Auto-moto savezom Trebinje.

Umjesto automobila po ulici su bili građani, slobodno su se šetali, a djeca su se igrala, vozila trotinete i bicikle po kolovozu.

Građani, uglavnom, podržavaju ovakve aktivnosti.

Ističu da je više nego dobra akcija, te da bi sigurno neobično bilo bez automobila, ali da vrijedi pokušati bar na nekoliko sati zaustaviti vozila i uživati u slobodi kretanja i manjem zagađenju vazduha.

Marina Herbez, iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja, ističe da je glavna ulica zatvorena do 16 časova, a vozači se upućuju na alternativne pravce.

„Evo vidite djeca uživaju, igraju se, crtaju, na ovaj način pokušavamo da utičemo na svijest građana o smanjenju zagađenja životne sredine“, navela je Harbezova.

Predstavnici Auto-moto saveza Trebinje su dijelili letke pod sloganom „Kombinuj i kreći se!“, na kojima su ispisani ciljevi i trajne mjere Evropske sedmice mobilnosti, među kojima su izgradnja ili proširenje pješačkih zona, unapređenje biciklističke mreže i objekata, izgradnja javnih garaža i upotreba ekoloških vozila u prevozu od strane javnih prevoznika.

Grad Trebinje je obezbijedio slatke paketiće za djecu koja su učestvovala u današnjoj akciji.

Svjetski dan bez automobila organizuje se u okviru Evropske sedmice mobilnosti, koja je posvećena održivom urbanom sadržaju.

radiotrebinje.com

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

12-12-2018
Luka Petrović kao gradonačelnik ispunio uglavnom sva obećanja, realizacija neispunjenih se nastavlja
WEB design