Eminentni naučni radnici regiona na skupu o oslobođenju Trebinja

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović otvorio je danas naučni skup „Oslobođenje Trebinja u Prvom svjetskom ratu“, na kojem učestvuju eminentni istoričari i naučni radnici iz regiona.

 

Na skupu, kojim je u Trebinju počelo obilježavanje stogodišnjice od ulaska srpske vojske u naš grad, gradonačelnik se zahvalio svim ljudima koji su 13. novembar imenovali kao Dan oslobođenja Trebinja.

 „Ovo je datum koji nas sve može skupiti na jedno mjesto, oko njega nema sporenja. Svi naši preci su dali veliki doprinos za oslobođenje našeg grada i naše Hercegovine. Ovaj rat treba da bude zapamćen kao rat pobjednika, da smo mi pobjedinici. Smisao ovog skupa treba da da riječ– pobjednici i da je sto godina od nas kao pobjednika u Prvom svjetskom ratu“, kaže gradonačelnik Petrović podsjećajući da su najpametnije, najmudrije glave bile i ovdje na vješalima 1914. godine, da su mnogi važni ljudi poginuli, ali da je trebalo nastaviti život i formirati zajednicu i državu.

„I u tome su nesebično doprinijele mnoge naše generacije iza nas i to je nama opomena da i mi moramo imati trajnu opomenu na poginule borce iz prethodnog rata i naravno Republiku Srpsku i ovu himnu koju smo danas čuli. Ono što je najvažnije je da Grad Trebinje posebno veliča ovaj datum i povodom stogodišnjice željeli smo da napravimo naučni skup, da pomenemo sve važne događaje u našem kraju, da sve škole zapamte da smo sto godina od oslobođenja našeg grada obilježili naučnim skupom i naravno da se napravi jedan spomenar, koji će opisati sve ono što danas bude rečeno“, kazao je prvi čovjek Trebinja.

Gradonačelnik Trebinja je kazao da se nisu zaboravili naši stari koji su nam ostavili državu i u tom smislu posebno pomenuo Klobuk kao značajno ratište u Prvom svjetskom ratu, gdje samo šest godina nakon završetaka rata kralj Aleskandar napravio kapelu.

Grad Trebinje je kapelu ove godine obnovio i u njoj je održano opijelo i pomen na poginule borce.

Predsjednik skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak kaže da zvanično obilježavanje stogodišnjice oslobađanja Trebinja je počelo upravo naučnim skupom.

„Na ovom skupu učestvuje 11 univerzitetskih profesora, naučnih saradnika univerziteta i ostalih stručnjaka iz oblasti savremene istorije. Biće obrađene različite teme koje su vezane konkretno za vojne operacije koje su se vodile na ovom prostoru, biće analizirana politička situacija u tom vremenu u svijetu i u Evropi koja je i doprinijela da se formira jedna onakva država Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, ali i govor o visokoj cijeni koju je srpsko stanovništvo platilo u Prvom svjetskom ratu da bi izvojevalo slobodu. Naravno biće i razgovora i o kulturnim i ekonomskim aspektima koji su dio svake savremene istorije“, kaže Banjak.

Prema riječima Drage Mastilovića, dekana Filozovskog fakulteta u Sarajevu, ovo današnje okupljanje je od izuzetnog značaja jer je povod jedan značajan datum, datum oslobođenja Hercegovine i Trebinja u Prvom svjetskom ratu.

„Danas se ovdje održava naučni skup istoričara na temu ‘Oslobođenje Trebinja u Prvom svjetskom ratu ‘ i u tom smislu zaista treba izraziti zahvalnost Gradskoj upravi i gradonačelniku kao i predsjedniku Skupštine koji su na veoma visokom nivou organizovali ovaj naučni skup i pored toga što u novembru u cijeloj državi postoji veliki broj naučnih skupova. Ništa nije logičnije i prirodnije od toga da se srpski istoričari okupe ovdje u zemlji koja je srpskoj istoriografiji dala takva naučna imena kao što su Vasilj Popović, Vladimir Ćorović, Milorad Ekmečić, Savo Skoko, Radovan Samardžić i brojni drugi“, objašnjava profesor Mastilović.

Hercegovina je dala značajan doprinos pobjedi srpske vojske a najviše kroz dobrovoljački pokret, na hiljade hercegovaca bilo je uključeno u crnogorsku i srpsku vojsku a stizali su čak i do Krfa, Ostrva Vida, Marseja i stizali su da sa svojom vojskom oslobađaju Hercegovinu – napomenuo je Mastilović.

Muzeju Hercegovine večeras u 18 časova u biće otvorena izložba „Hercegovina u prvoj Jugoslaviji 1918-1941.“, autora Zorana Mijanovića, višeg kustosa istoričara.

Kroz 50 panoa sa starim fotografijama, dokumentima i pratećim tekstovima, ali i sačuvane časopise i predmete iz tog perioda – izložba će posjetiocima približiti ovo razdoblje naše novije istorije, ulogu Trebinja i Hercegovine u tadašnjoj Jugoslaviji, kao i političke, upravne, privredne, prosvjetne, kulturne i zdravstvene prilike toga vremena.

Od 19 časova u sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg biće održan kocert hora „Jedinstvo“ iz Banjaluke, pod dirigentskom palicom Nemanje Savića.

Svečana sjednica Skupštine grada biće održana sutra, na Dan oslobođenja Trebinja, sa početkom u 11 časova.

Na sjednici će biti uručeno i priznanje Počasni građanin Trebinja, koje je odlukom Skupštine grada dodijeljeno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Program obilježavanja završava se sutra veče svečanom akademijom u trebinjskom Kulturnom centru pod nazivom „Stanite galije carske“.

radiotrebinje.com

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

WEB design