U Trebinju za sada nema trihineloze

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

U Trebinju je krajem novembra počeo svinjokolj i svi do sada pregledani uzorci mesa u trebinjskim veterinasrkim ambulantama su ispravni.

Veterinari ističu da imaju dosta posla, što ukazuje da se svijest građana o neophodnosti pregleda mesa na trihinelozu značajno promijenila.

Marina Vukojević, veterinar Veterinarske ambulantne „Dana“ kaže da  građani uzorke mesa u njihovu ambulantu mogu da donesu svakim danom, od sedam do 21 čas. Veće gužve su radnim danima, u popodnevnim časovima. Naglašava da je veoma važno donijeti adekvatne komade mesa na pregled.

„Dešava nam se vrlo često da nam donesu  mali komad mesa na pregled. Trebalo bi da domaćini otkinu komad mesa sa obje strane dijafragme. Samo tako možemo kako treba pregledati da li je meso ispravno. Ima i onih koji donesu komade mesa od jedne svinje rekavši nam da su to dijelovi više svinja, što nikako ne bi smjeli da rade. Trebalo bi provjeriti ispravnost mesa od svih uzgojenih svinja“, podvukla je Vukojevićeva.

Ona je posebno upozorila na opasnosti zaraze trihinelom.

„To je parazit koji se unosi u organizam preko usta. Iz želuca ide direktno u mišiće i tamo se začauri, pa nastaju upale mišića i ostale tegobe. Trihineloza može biti i smrtonosna ukoliko parazit dođe do srčanog ili očnog mišića“, upozorava veterinarka.

Posljednjih deset godina u ovoj ambulanti nisu imali uzorke koji su zaraženi trihinelozom.

 I u veterinarskoj ambulanti „Srna“ nijedan pregledani uzorak mesa nije bio pozitivan na trihinelozu. Niko Miljas, veterinar kaže da su građani svjesni  šta može da se desi ukoliko konzumiraju zaraženo meso pa donose uzorke na pregled.

„Mogu slobodno reći gotovo da nema onih koji se oglušuju i ne donesu meso na pregled. Ove godine je to naročito izraženo. Građani su odgovorni, prema sebi i svojim porodicama,  i svjesni su posljedica do kojih bi moglo doći ukoliko konzumiraju zaraženo meso“, navodi Miljas.

Sezona svinjokolja bi ove godine mogla potrajati, kažu veterinari, do 20. decembra, pa zato apeluju na sve građane da obavezno donesu uzorke mesa  na pregled.

Veterinarski pregled smatra se veoma pouzdanom metodom, kao i efikasnim načinom zaštite od trihineloze. Cijena ovog pregleda je  10 KM.

Radio Trebinje

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

14-12-2018
Narodna biblioteka Trebinje: Promovisana poetska knjiga „Djeca pelen zvijezda“ Dušana Putice
14-12-2018
RS ne da još jednu nadležnost: Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva neprihvatljiv
WEB design