Rekordno poribljavanje u ovoj godini

Objavljeno: . u kategoriji Trebinje

Sportsko ribolovno društvo „Leotar“ u ovoj godini je iz mrijestilišta “Mirotinj” Hidroelektrana na Trebišnjici obavilo poribljavanje sliva rijeke Trebišnjice i drugih vodotoka sa 700. 000 komada pastrmske mlađi. Ovo je rekordno poribljavanje kalifornijskom i potočnom pastrmkom, a u godini koja je na izmaku upisan je i veliki broj sportskih ribolovaca, njih 440, znatno više nego proteklih godina.

Zahvaljujući hidrološkim uslovima, poribljavanje vodotoka Trebišnjice, Bilećkog i Trebinjskog jezera i potoka Lušac, urađeno je više od trideset puta. Posljednje, u ovoj godini, uslijediće uskoro.

Vode Trebišnjice ove godine su poribljene i sa 10.000 komada mlađi mekouste pastrmke, autohtone sorte koja je prije nekoliko decenija dominirala ovim vodama, kazao je za Radio Trebinje Željko Kraljević, sekretar Sportsko ribolovnog društva „Leotar“.

„Zahvaljujući direktoru HET-a Gordanu Mišeljiću dobili smo donaciju ove vrste pastrmke iz Mostara. Mlađ ove riblje brste ubačena je na dva lokaliteta u rijeku Trebišnjicu“, kazao je Kraljević.

On je napomenuo da je SRD Leotar ove godine zahvaljujući HET- u i Gradu Trebinju oformilo dva ribarska punkta sa pratećom opremom – jedno u rejonu sela Orah, a drugi punkt koji je prije nekoliko godina postavljen na Lastvanskom jezeru dodatno je modernizovan i opremljen novom opremom, kako bi se smanjio krivolov na ovim lokalitetima.

„Hidroelektrane na Trebišnjici su donirale opremu, čamce i motore za plovila, tako da ova služba mnogo bolje funcioniše. Nadamo se, da smo krivolov na našim vodama znatno smanjili, posebno takozvano „mrežarenje“, koje je bilo veoma rasprostranjeno na Bilećkom jezeru. Ovaj način krivolova prijetio je da potpuno uništi ribljnji fond u akumulaciji. Borimo se koliko možemo sa ribokradicama, tu ima dosta problema pa sarađujemo sa policijom“, kazao je on.

Kraljević ističe da će Sportsko ribilovno društvo Leotar uskoro dobiti novi kontigent moderne opreme. Uskoro treba da dobiju donaciju od Granične policije BiH, koja se odnosi na modernu opremu za praćenje i nadgledanje vodotokova i jezera.

radiotrebinje.com

Objavi na Facebook profilu

Poslednje dodato

14-12-2018
Održan sastanak Koordinacionog tima za izradu novog srednjoročnog plana kapitalnih investicija
14-12-2018
Narodna biblioteka Trebinje: Promovisana poetska knjiga „Djeca pelen zvijezda“ Dušana Putice
14-12-2018
RS ne da još jednu nadležnost: Prijedlog odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva neprihvatljiv
WEB design