eTrebinje
Život

Dječija igraonica kao ozbiljan biznis

Izvor:

Fotografija:

Igraonica
Igraonica

Drugi “talas” ekonomske krize odavno je potopio brojne manje preduzetnike pa se već poslovično govori kako opstaju jedino prodavnice prehrambene robe i menjačnice. Možda će zvučati neobično, ali jedan oblik ugostiteljskih usluga u ovim teškim vremenima, ne samo da opstaje, već postaje i šansa za ozbiljno poslovanje sa velikom konkurencijom i neprestanim diktatom za inovacijama u poslu. Dečije igraonice!

Ugovaranje rođendanskog slavlja u dečijoj igraonici potonjih godina potpuni je hit i logično, broj ovakvih lokala povećava se velikom brzinom. Vlasnici dečijih igraonica nastoje da opremu i ponudu obogaćuju gotovo svakodnevno ne bi li privukli što više gostiju. Osvrnite se i sami, iako kupovna moć pada, igraonice opstaju i otvaraju se nove.

Važan podatak je da dečije igraonice ipak teže opstaju samo od izdavanja prostora već se finansijski pokrivaju dobrom ugostiteljskom ponudom.

Ugostiteljska ponuda u dečijim igraonicama

Ugostiteljska ponuda igraonica obuhvata piće iz šanka, ketering i tortu, zapravo. slatko posluženje. Igraonice se uglavnom oslanjaju na proverene i registrovane ketering servise, restorane i proizvođače slatkiša. Ipak, ova usluga pri ugovaranju proslave u dečijoj igraonici nije obavezna pa i nije zagarantovana zarada. Iako zarada nije velika, vlasnicima igraonica je itekako važno da imaju korektnu saradnju sa ketering kućama jer nivo kvaliteta kompletne ponude garantuje porast klijenata koji znaju da u svakom trenutku mogu da računaju na vrhunsku uslugu. Sa druge strane, zbog specifičnosti posla, iako se angažuju profesionalni konobari, taj angažman je uvek sporadičan – prema učestalosti zakazanih proslava u dečijim igraonicama. Većina igraonica, uz zakup termina obezbeđuje i sav pribor, escajg, tacne, pozivnice, animatorke koje zabavljaju decu, konobare… Piće se služi isključivo sa šanka. Klasični ugostitelji uglavnom imaju mnogo problema da zadrže nivo prometa, a mnogi i zatvaraju svoje objekte jer ne uspevaju da zatvore finansijski krug. 

Začkoljice

Kao glavni problem u poslovanju dečijih igraonica, menadžeri navode visoke poreze i zahteve države, što podrazumeva i česte posete inspekcije koje postavljaju zahteve koji su nepopularni za vrstu okupljanja kakva su u igraonicama. Naime, dečije igraonice su ugostiteljski objekti, a kao takvi, dužni su da na svaki sto stave cenovnik pića. Organizatori slavlja smatraju neumesnim da njihovi gosti gledaju cene jer ionako čitav ceh plaćaju oni, a ne svaki gost pojedinačno. Drugo, radno vreme dečijih igraonica uglavnom je do 21 sat što onemogućava vlasnika da u kasnijim terminima organizuje proslave za odrasle. Jasno da ovo predstavlja značajno ograničenje mogućnosti da se nađe još izvora prihoda.

Iako su dečije igraonice sve brojnije, važno je pomenuti da su brojne i one koje su nakon otvaranja radile svega nekoliko meseci jer jednostavno, ovaj posao nije unosan kao što se na prvi pogled čini. Neophodni su brojni kompromisi i spremnost da se često prave hrabre promene, kako enterijera i ugostiteljske ponude, tako i same namene ovakvog lokala. Iz tog razloga neke dečije igraonice su zadržale svoju prvobitnu namenu, ali su se registrovale i kao predškolske ustanove i pružile na taj način sasvim novi spektar mogućnosti usluga u odnosu na “obične” dečije igraonice. Možda i odlučujući faktori za otvaranje i vođenje dečije igraonice su i to, da li ste vlasnik prostora koji biste pretvorili u igraonicu ili ga zakupljujete, kao i sama lokacija buduće igraonice zapravo, da li u kraju ima mnogo dece, ali i da li otvarate igraonicu u “bogatijem” delu grada…

eTrebinje


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više