eTrebinje
Umjetnost i kultura

Kusturici nagrada iz Afrike koju je dobio i Nelson Mendela

Izvor:

Fotografija:


Režiser Emir Kusturica ovogodišnji je laureat nagrade Mkiva humanitarne fondacije iz Јužne Afrike, jednog od najviših priznanja sa afričkog kontinenta, koje su prethodno dobile ličnosti kao što su Nelson Mendela, Fidel Kastro, Ugo Čavez i Olaf Palme.

Kusturici će priznanje sutra, na zatvaranju “Kustendorfa”, uručiti predstavnik Mkiva fondacije Zolani Mkiva, koji je samo zbog toga došao u Drvengrad.

Mkiva je za Radio-televiziju Srbije istakao da su odlučili da nagrade Kusturicu za izuzetna dostignuća, za sve što je uradio do sada, a što je naišlo na odjek u Јužnoj Africi zahvaljujući dobrim pričama kojima je dotakao milione ljudi izvan svoje domovine.

“On je fenomen ne samo u Srbiji i na Balkanu, već i u Africi. Mi ga pozdravljamo zbog njegovih djela i vrijeme je da Afrika podigne ruku i kaže da u njemu i njegovom stvaralaštvu nalazimo izraz koji dotiče naše duše i zbog toga on dobija nagradu koja je poznata kao Mkiva humanitarna nagrada i jedno je od najviših priznanja koja dolaze sa afričkog kontinenta”, rekao je Mkiva.

Mkiva nagrada se dodjeljuje od 1999. godine i prvi dobitnik je Nelson Mendela.

“Emir Kusturica nikada nije nastupao u Africi, ali zahvaljujući medijima njegovo stvaralaštvo prelazi granice i njegovo djelo nalazi odjeka u mnogim zajednicama svijeta. Zato smo odlučili da dođemo na `Kustendorf`, koji je ovaploćenje njegovog stvaralaštva kako bi mu uručili priznanje na mjestu koje simboliše njegova dostignuća”, objasnio je Mkiva.

Povodom ove informacije, Kusturica je istakao da je najprije bio iznenađen jezikom kojim je napisan mejl u kome ga predstvanici Mkiva fondacije obavještavaju o priznanju.

“To je poetska verzija engleskog jezika kojim su mi se obratili sa puno časti i atributa. Kada sam sada čuo da je riječ o ozbiljnoj fondaciji iz Јužne Afrike i da su nagradu dobili Čavez, Kastro, Olaf Palme, onda mi je zazvučalo kako valja”, rekao je Kusturica.

On je ocijenio da nagrada koja se zove “Šampion ljudskosti”, jedino iz Afrike može da dođe, pošto je “samo tamo ljudskost još ona faza koju smo mi ostavili iza sebe”.

“A pošto smo uglavnom zapadno orijentisani i to prema onome što ne valja, onda je to još veće iznenađenje”, istakao je Kusturica.

RTRS


Povezane vijesti

Kusturica slomio nogu ispred “Proklete avlije”

eTrebinje

U biblioteci 5. jula predstavljanje knjige o Emiru Кusturici

eTrebinje

Kusturica o Đokoviću: Uhapsili prvog među slobodnima koji ne želi okove novog svijeta

eTrebinje

Peter Handke, Emir Kusturica i Muharem Bazdulj pjevaju Halidovu “Romaniju” (Video)

eTrebinje

Kusturica na sastanku s Handkeom stavio masku preko očiju

eTrebinje

Kusturica: Bogastvo bez rada postalo apsolutna pošast

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više