eTrebinje
Bosna i Hercegovina

Dodik: Svi politički predstavnici Srba jedinstveno protiv inicijative SDA

Izvor:

Fotografija:

srpski-politicari

Lideri svih srpskih parlamentarnih stranaka u BiH poručili su da će, ukoliko apelacija SDA o preispitivanju naziva Republika Srpska bude podnesena, a Ustavni sud BiH prihvati da je razmatra, to smatrati flagrantnim kršenjem Dejtonskog sporazuma i zatražiti održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Srpske na kojoj će donijeti odluku o budućem statusu Republike i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.
U zajedničkoj izjavi, koja je usvojena na današnjem sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima institucija Republike Srpske, predstavnika Republike na nivou zajedničkih institucija BiH i predstavnika parlamentarnih političkih stranaka iz Srpske povodom najavljene apelacije o nazivu Republike Srpske, podsjeća se da je sam Opšti okvirni sporazum za mir u BiH potvrdio ime Republike Srpske, što je jasno naznačeno i u članu 1 tačka 3 Ustava BiH, kojim je definisano da se BiH sastoji od dva entiteta: Federacije BiH i Republike Srpske. 

Republika Srpska, dodaje se u zajedničkoj izjavi, potpisnik je svih 11 Aneksa Dejtonskog sporazuma, bez kojih ne bi bilo današnje BiH. 

“Iako pravila Ustavnog suda ne dopuštaju ovakvu vrstu apelacije, i iako je Republika Srpska ustavna kategorija, te Ustavni sud o tome ne bi trebalo ni raspravljati, zbog ranijih odluka Ustavnog suda BiH, koji je prilikom njihovog donošenja pokazao da se ne rukovodi Ustavom i pravom već politikom, izražavamo potpuno nepovjerenje prema ovakvom Ustavnom sudu BiH”, istakli su učesnici današnjeg sastanka u zajedničkoj izjavi.

Ukoliko apelacija bude podnesena, navodi se u izjavi, a Ustavni sud prihvati da je uzme u razmatranje, to će se smatrati flagrantnim kršenjem Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, te će biti zatraženo održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti donesena odluka o budućem statusu Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH. 

“Sve aktivnosti Republike Srpske i njenih predstavnika u BiH zavisiće isključivo od eventualnih antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti usmjerenih protiv Republike Srpske, te stoga pozivamo države garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da preduzmu mjere protiv ovakvih aktivnosti i time spriječe ozbiljne posljedice po teško uspostavljeni mir i stabilnost u BiH”, poručili su učesnici današnjeg sastanka koji je održan u Banjaluci. 

Sastanku su pored Dodika prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednici DNS-a Marko Pavić, Socijalističke partije Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NDP-a Dragan Čavić, PDP-a Branislav Borenović, SDS-a Vukota Govedarica, potpredsjednici SNSD-a Nebojša Radmanović i Demosa Spomenka Stevanović, kao i Obren Petrović i Boris Jerinić. 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović zbog službenog puta u Austriji nije mogla da prisustvuje današnjem sastanku, ali je dala podršku zajedničkoj izjavi.

SRNA


Povezane vijesti

Dodik i 7 sveštenika otvorili pumpu na Manjači: Bik na ražnju, pod šatorom muzika i osvježenje, a na kraju se i zapjevalo (VIDEO)

eTrebinje

Dodik: Biću kandidat na sljedećim izborima

eTrebinje

Dodik: Svi građani Srpske da dobiju državljanstvo Srbije

eTrebinje

NATO se oglasio o navodnoj otmici Milorada Dodika

eTrebinje

“Svi voze automobile, a jadikuju” Dodik savjetovao građanima da malo ugase motore

eTrebinje

Dodik u Briselu: Prestanite da nam pomažete

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više