eTrebinje
Obrazovanje i nauka

Šta sve mogu novi roboti kompanije LG?

Izvor:

Fotografija:


LG Electronics će na sajmu CES 2019 predstaviti nadograđenu verziju svog nosivog robota CLOi SuitBot, zajedno s linijom poboljšanih uslužnih robota koji se približavaju komercijalnoj upotrebi.

Nosivi LG CLOi SuitBot podupire donji dio tijela kako bi se smanjio napor prilikom podizanja tereta i saginjanja, a poboljšani CLOi uslužni roboti – PorterBot, ServeBot i CartBot – pokazaće svoje još naprednije sposobnosti.

Predstavljen prošle jeseni u Berlinu, nadograđeni LG CLOi SuitBot pruža podršku struku i povećava vlastitu mišićnu snagu korisnika kako bi se smanjio rizik od povreda i umor pri obavljanju fizički zahtjevnih zadataka kao što su podizanje ili spuštanje teških tereta.

SuitBot povećava fleksibilnost jer korisniku omogućava istezanje pod kutem 50 stepeni i savijanje struka do 90 stepeni. Aktivira se kad se korisnik saginje pod kutom 65 stepeni, a deaktivira čim se uspravi. Nosivi robot radi četiri sata na jednom punjenju, a ponovno se napuni za samo sat vremena.

Prvi put predstavljeni javnosti na sajmu CES 2018, roboti PorterBot, ServeBot i CartBot dizajnirani su za rad u zračnim lukama, hotelima, supermarketima i trgovačkim centrima kako bi pomogli ljudima, prevezli prtljag, dostavili obroke i nosili namirnice.

Novi uslužni roboti LG CLOi nadograđeni su naprednijim autonomnim navigacionim sistemom, kao i poboljšanom povezivošću kako bi mogli komunicirati s, na primjer, liftovima i automatskim vratima.

Ovi roboti koriste tehnologiju vještačke inteligencije i analiziraju obrasce i načine na koji ih ljudi koriste kako bi stalno učili i poboljšavali svoje performanse. Opremljeni su ekranima osjetljivim na dodir i opcijom prepoznavanja glasa kako bi se olakšala prirodna interakcija s korisnicima, a roboti LG CLOi mogu odrađivati i zahtjevnije zadatke kao što su odgovaranje na pitanja i obrada plaćanja.

Ovi inteligentni roboti rade samostalno pa sami odlaze do stanice za punjenje kad im je baterija pri kraju, a vraćaju se na dužnost čim se napune. Takođe, svakodnevno obavljaju samodijagnostiku i automatsko izvještavaju o svom stanju.

“Napredak koji je postigla naša cjelokupna linija robota ukazuje na LG-evu predanost da u vrlo bliskoj budućnosti isporučimo robotska rješenja za stvarni svijet”, rekao je Ro Jin-seo, voditelj LG-eve divizije za robote.

“S mogućnošću analize i razumijevanja okoline, uslužni roboti LG CLOi predstavljaju vrhunac značajnih ulaganja u automatizaciju te razvoj i istraživanje vještačke inteligencije”, dodao je on.

(Tportal.hr)


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više