eTrebinje
Najnovije Trebinje

Brana “Grančarevo” ispunjava sve uslove struke za bezbjedan rad

Izvor:

Fotografija:

het-trebinje
Upravna zgrada HET Trebinje

Brana “Grančarevo” hidroelektrane “Trebinje jedan” spada u red betonskih brana koje su najbezbjednije na svijetu i isunjava sve uslove struke za bezbjedan rad u narednom višedecenijskom periodu, rečeno je Srni u Službi za osmatranje brana Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/.
U ovoj službi navode da je se brana “Grančarevo” svakodnevno prati 24 časa na 900 mjernih mjesta sa kojih se nerijetko sagledava i do 10.000 različitih parametara, zbog čega se može ocijeniti da njena stabilnost nije ugrožena. 

Iz Službe ističu da stanje brane već 50 godina ispunjava jasno definisane parametre koji su predviđeni za funkcionisanje hidroelekrtane “Trebinje jedan”. 

Govoreći o prslinama u betonu koje su primjećene na kruni brane “Grančarevo”, u ovoj službi su pojasnili da su one uočene krajem 2017. godine kada je postavljan novi sloj livenog asfalta, ali da one, prema ocjeni profesora sa građevinskog fakulteta u Beogradu i Podgorici, ne mogu da je ugroze. 

“Odmah su izvršena geofizička ispitivanja tih pojava i određeni pravci njihovog pružanja. Eminentni profesori građevinskih fakulteta sagledali su prsline i rezultate osmatranja i na osnovu toga su dali mišljenje da je potrebno uraditi dodatne istražne radove prije bilo kakvih sanacionih radova, naglašavajući da uočene pojave ne mogu da ugroze stabilnost same brane”, navode u Službi. 

Iako ne predstavljaju opasnost, ovu pojavu sagledala su i dva stručna savjeta HET-a koja su dala isto mišljenje, kao i profesori sa građevinskih fakulteta. 

“Odmah su preuzete sve neophodne radnje koje su predložili stručnjaci”, navode u ovoj službi. 

Na internetu se juče pojavila informacija, čiju su izvor navodna stručna lica iz HET-a, u kojoj se ističe da je brana “Grančarevo” opasno popucala. 

U nadležnoj službi ističu da to, srećom, nije činjenično stanje na terenu. 

Hidroelektrana “Trebinje jedan” prošle godine proslavila je 50 godina uspješnog rada. 

U pripremi projekta ove hidroelektrane, osim domaćih stručnjaka iz Jugoslavije, bili su angažovani i eksperti iz inostranstva i stručni timovi UN. 

Bio je ovo veliki ispit istraživačima, projektantima i graditeljima, a njihov uspjeh bio je još veći ako se zna da su projektovane postavke i predviđanja kasnije pokazali vrlo neznatna odstupanja. 

Brana “Grančarevo” hidroelektrane “Trebinje jedan” je lučna brana dvostruke zakrivljenosti, sa perimetralnom fugom, građevinske visine 123 metra i dužine po kruni 439 metara. NJena debljina u dnu je 27 metara, a na vrhu 4,6 metara. 

Iskop temelja brane iznosi 230.000 metara kubnih, a zapremina ugrađenog betona u samu branu i pribranske objekte iznosi 500.000 metara kubnih.

SRNA


Povezane vijesti

HET: Očekuje se istorijska proizvodnja struje u ovoj godini

eTrebinje

Objavljen konkurs: HET stipendira 100 studenata

eTrebinje

HET finansira asfaltiranje puta prema Petropavlovom manastiru

eTrebinje

HET ide u dokapitalizaciju: Za HE Dabar još 42,2 miliona KM

eTrebinje

HET ide u dokapitalizaciju HE “Dabar”

eTrebinje

HET: Od subote povećan protok vode kroz grad

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više