eTrebinje
Trebinje

ERS planira gradnju SOLARNE ELEKTRANE u Trebinju

Izvor:

Fotografija:

elektroprivreda-trebinje
Elektroprivreda Republike Srpske Trebinje

Elektroprivreda RS planira izgradnju solarne elektrane snage 100 megavata na području Trebinja, potvrdio je za Radio Trebinje vd. generalnog direktora ERS-a Luka Petrović.

On je gostujući u emisiji „Aktuelno“ našeg radija kazao da je područje Trebinja izabrano „kao najbolja zona po broju sunčanih sati“ i stoga najisplativije za gradnju ove vrste elektroenergetskih postrojanja, te da će lokacija elektrane – za koju je potrebno 150 hektara zemljišta – biti utvrđena u dogovoru sa Gradskom upravom.

Petrović napominje da je riječ je o investiciono zahtjevom projektu vrijednosti „najmanje 150 miliona evra“.

„Idejno rješenje već imamo i treba da napravimo projektni zadatak za izradu glavnog projekta, koji ćemo, vjerujem, dobiti do avgusta, kako bi do kraja godine raspisali tender. U nedavnim razgovorima sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj potvrđeno nam je da je Evropa spremna da to finansira. Imaćemo, dakle, novce sa povoljnom kamatnom stopom i pod uslovima da vraćamo taj kredit onda kada elektrana bude na mreži“, istakao je Petrović.

ZELENIM SERTIFIKATIMA poravnati obaveze po osnovu emisije CO2

On je kazao da Republika Srpska mora razvijati „čistu“ energiju iz obnovljivih izvora, svjesna da će doći trenutak kada će se suočiti sa obavezom plaćanja naknada za emisiju ugljen dioksida – što će „enormno podići cijenu električne energije“.

Da bi to spriječili, moramo ulagati u obnovljive izvore. Sa obnovljivim izvorima – kao što su vjetar ili sunce – mi ćemo moći prodavati takozvane zelene sertifikate od izgrađenih energetkih objekata na bazi ovih potencijala. A kada nam Evropa nametne obavezu plaćanja naknade zbog emisije ugljen dioksida, gledaćemo da to bude finansijski izravnato od ove prodaje – kako se građanima ne bi povećavali računi za električnu energiju“, rekao je Petrović za Radio Trebinje, dodajući da će se ERS zasigurno u narednih deset godina suočiti sa obavezom da plaća naknadu zbog emisije CO2.

Razvoj čiste energije, ALI NE NA RAČUN POTROŠAČA

Energetska postojenja na bazi obnovljivih izvora, podsjetio je on, u Srpskoj već grade privatni investitori, ali i naglašava da će ubuduće Elektroprivreda RS voditi računa da koncept čiste energije razvija na način koji će građane osloboditi obaveze subvencionisanja.

„Vjerujem da je ovo posljednja godina kada će se računi potrošača povećavati po tom osnovu i da ćemo mi to spiječiti našim investiranjem“, ističe Petrović.

On je dodao da ERS nije odustala ni od projekta vjetroparkova iako ova postrojenja, za razliku od solarnih elektrana, zbog promjenljivosti potencijala koji koriste za proizvodnju – nisu stabilan izvor energije.

Radio Trebinje


Povezane vijesti

Petrović: Istorijski prihod ERS-a od skoro milijardu KM, dobit 80.000.000 KM, nastavljaju se sve investicije

eTrebinje

“Stabilan sistem” Petrović tvrdi da NEĆE BITI POSKUPLJENJA STRUJE u Srpskoj

eTrebinje

Luka Petrović prebačen u UKC RS

eTrebinje

Luka Petrović imao tešku saobraćajnu nesreću; Čeka se transport u UKC Srpske

eTrebinje

PETROVIĆ: ERS u najvećem investicionom ciklusu otkad postoji

eTrebinje

Nema poskupljenja struje za domaćinstva

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više