eTrebinje
Hercegovina

Nevesinje dobija struju iz vjetra

Izvor:

Fotografija:

vjetroelektrana-nevesinje
Vjetroelektrana u Nevesinju

Vlada Republike Srpske dodijelila je preduzeću “VE Grebak” iz Nevesinja koncesiju na 50 godina za izgradnju i korištenje istoimene vjetroelektrane u ovoj hercegovačkoj opštini, a projekat je vrijedan 130 miliona maraka.

U pitanju je elektroenergetski objekat instalisane snage 49,5 megavata i procijenjene godišnje proizvodnje od 130 gigavat-časova električne energije.

Planirano je da se 15 vjetroturbina postavi na lokalitetu Grebak, koji se nalazi pet kilometara zapadno od centra grada sa lijeve strane magistralnog puta Nevesinje – Mostar.

Koncesionar je dužan uplatiti u korist budžeta Republike Srpske jednokratnu koncesionu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 650.000 KM, a koja se uplaćuje pri zaključenju ugovora o koncesiji.

“Visina koncesione naknade za pravo korištenja koncesije iznosi 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-času (KWh) električne energije na zvaničnom obračunskom mjestu primopredaje električne energije”, navodi se u odluci Vlade objavljenoj u “Službenom glasniku RS” i koja je stupila na snagu.

Miralem Čampara, izvršni direktor preduzeća, kaže za “Nezavisne” kako sada slijede priprema i potpisivanje ugovora, što će biti učinjeno za otprilike mjesec dana, nakon čega će se krenuti u prikupljanje ostale dokumentacije i dozvola.

Dodaje kako će se paralelno raditi i na izradi elektro, mašinskih i građevinskih projekata.

“U suštini, najveći problem će biti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. To će trajati najmanje godinu dana, a bez toga se ne može dobiti građevinska dozvola. Projekat bi trebalo da bude od javnog interesa, te bi taj posao na osnovu toga išao nešto lakše. Gradnja bi trebalo da počne krajem iduće godine, a trajala bi godinu dana. Počeće se s radovima na pristupnim saobraćajnicama, kako bismo spremni dočekali transport opreme”, kaže Čampara i dodaje kako je finansiranje projekta obezbijedio investitor iz Njemačke.

Ističe kako su lokalna zajednica i nadležne institucije izuzetno susretljivi, te da do sada nisu naišli ni na jednu prepreku koja se nije mogla riješiti u razumnim okvirima.

Inače, ovaj projekat bio bi od ogromnog značaja za lokalnu zajednicu, koja je jedna od najnerazvijenijih u Republici Srpskoj.

Procjene pokazuju kako će se u njihovu kasu po osnovu koncesije godišnje sliti između 600.000 i 700.000 KM, što je veliki novac ako se uzme u obzir da je godišnji budžet nešto preko osam miliona maraka.

Potencijal vjetra u Nevesinju istražuje se već deset godina, a punim intenzitetom u posljednje dvije.

Korištena je najsavremenija oprema koja prati rezultate vjetra, a koji je glavni energent za ovaj elektroenergetski objekat.

Bilo je potrebno sve do detalja istražiti kako bi se na bazi toga mogla upotrijebiti odgovarajuća oprema, koja će dati najbolji rezultat.

Nezavisne novine


Povezane vijesti

Otkaz nevesinjskom policajcu: Osumnjičen za lažiranje otmice

eTrebinje

Kod Nevesinjaca nađena veća količina oružja i municije

eTrebinje

Nevesinjac uhapšen zbog pokušaja ubistva

eTrebinje

Sljedeće godine izgradnja solarnih elektrana u Nevesinju

eTrebinje

Nevesinjac uputio prijetnje po život sugrađaninu

eTrebinje

Meso krao od rođaka i (pro)davao pašenogu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više