eTrebinje
Najnovije Video Trebinje

Otvoren šesti simpozijum “Teologija u javnoj sferi” (Foto + Video)

Izvor:

Fotografija:


Negovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije rekao je danas na otvaranju Šestog simpozijuma “Teologija u javnoj sferi” u Trebinju da je ovaj skup plod slobode duha Srpske i njenog crkvenog života.

“Kada sam došao u Trebinje, prije nešto manje od 20 godina, prvi moj utisak je bila sloboda, koja je bila i ozbiljna i odgovorna, ali time nije budila ni radost ni smjelost. Mislim da je kao plod toga i ovaj skup rastao iz godine u godinu”, istakao je vladika Dimitrije, poželivši učesnicima dobrodošlicu.

On je rekao da je radostan jer se simpozijum održava šesti put i što su se svi okupili da se ponovo nečemu novom nauče u slobodi i odgovornosti, radosti i ljubavi susreta. 

U ime Centra za filozofiju i teologiju, koji je organizator ovog skupa, prisutne je pozdravio Vladan Perišić, koji je naveo da će u naredna tri dana biti priređena predavanja iz različitih oblasti života, te promocije teoloških knjiga i izložba fotografija. 

Perišić je istakao da ovaj simpozijum još jednom dokazuje atmosferu saradnje između svih konfesija sa kojima se želi uspostaviti plodan dijalog, čime se ispovijeda zaboravljena istina da Crkva ne postoji da bi drugima docirala o stvarima u koje se ne razumije. 

“Učeći o tim stvarima od onih koji o njima mnogo više znaju, Crkva razvija odnos uzajamnog povjerenja da bi u trenucima traganja za egzistencijalnim osloncem mogla da uputi riječi o onome što i jeste njena svrha – o smislu ljudske egzistencije u svijetu u kome taj smisao sve više izmiče, ali i da ukaže ljudima na istinskog Boga”, naveo je Perišić. 

On je rekao da taj Bog ne predstavlja svemoguće biće koje služi da štiti proizvoljna uvjerenja ili nacionalne mitove umišljenih vođa, već Boga čija je priroda dobrota i milostivnost prema svim ljudima. 

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović poželio je učesnicima simpozijuma uspješan rad, navodeći da Vlada Republike Srpske posredstvom ovog organa već šestu godinu zaredom pomaže održavanje ovog događaja. 

“Iza ovog događaja stojimo čvrsto i pomagaćemo ovakve susrete i ubuduće”, naveo je Davidović. 

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić istakao je da se simpozijum “Teologija u javnoj sferi” svake godine iščekuje sa velikim interesovanjem, budući da se na njemu tretiraju najvažnija životna pitanja i problemi sa kojima se susreću ljudi. 

“Ni ove godine neće biti drugačije. To nam govore teme koje su, ne samo duboko važne i aktuelne, već su istovremeno znak da kao društvo imamo potrebu, snagu i dovoljno volje da otvorimo sva pitanja – posebno ona najbolnija i najneprijatnija koja bi u svakodnevnom životu željeli da obiđemo ili izbjegnemo”, naveo je Ćurić. 

U nastavku simpozijuma priređena je panel-diskusija “Crkva i prosvjetiteljstvo: šta /ni/smo naučili od Dositeja”, o kojoj su govorili Nikola Grdinić i Nenad Ristović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Vladimir Simić sa Filozofskog fakulteta beogradskog Univerziteta. 

Prvog dana simpozijuma biće predstavljena i knjiga “Nebeski Jerusalim i sekularno carstvo: Ogledi o crkvi i sekularizmu”, čiji je autor Aleksandar Đakovac sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Za 17.30 časova predviđena je panel-diskusija “Teologija-istina-pomirenje: pojam mira u svetim spisima”, u okviru koje će govoriti Darko Tomašević sa Katoličkog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Vladislav Topalović sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Zuhdija Hasanović sa Fakulteta islamskih nauka sarajevskog Univerziteta. 

U večernjim časovima biće otvorena izložba fotografija “Lično” o potretima žrtava rata, čiji je autor Velija Hasanbegović. 

Panel-diskusije u okviru ovog skupa, koji je i ove godine okupio stručnjake iz različitih oblasti kako teološkog, tako i društvenog života Balkana, održavaju se u Kulturnom centru.


Povezane vijesti

ĆURIĆ: Očekujem da institucije rade svoj posao

eTrebinje

Episkop Dimitrije: Kucnuo je čas za kapelu na Lovćenu, ali da nikom ne bude na poniženje

eTrebinje

Ćurić: Vatrogasci koji nisu prošli sistematski pregled biće raspoređeni na druga radna mjesta, mora da se zna „ko kosi, ko vodu nosi“

eTrebinje

Ispod crkve u Turskoj pronađen grob Svetog Nikole, arheolozi traže kosti

eTrebinje

Donatorsko veče za obnovu hrama u Orašju

eTrebinje

Vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru: Skrnavili oltar i odnijeli novac

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više